4431 Nyíregyháza-Sóstó, Fürdőház tér 1.

+36(20)4838855

Telefonszám

+36(20)483-8855

Nyitvatartás

Hét-Pén: 8:00 - 20:00

Időpont Foglalás

Tőkéletes mosoly egy kattintásra

Air flow polírozás

Számos módszer ismert a fogkő eltávolítás professzionális kivitelezésére. A folyamat magában foglalja a fogak felszínén, azaz az íny felett és az íny alatt megbújó fogkő eltávolítását is. A korábbi évek tapasztalatát alapul véve a fogkő eltávolítás történhet úgynevezett ultrahangos depurátorral, amely készülék magas frekvenciájú rezgéseket kibocsájtva gyakorlatilag „lepattogtatja” az általa széttört fogkő réteget. Sok esetben szükséges a fog kürettálása, amely az íny alatt meghúzódó fogkő eltávolítását jelenti, speciális eszközzel, érzéstelenítésben, ez azonban egy más eljárás, mint a lentiekben részletezett air flow fogkő eltávolítás.

Alapesetben a fogkő és a kialakult elszíneződések megszüntetésére használható az egyik legújabb technológia, az úgynevezett intraorális homokfúvás, az air flow. Az eszköz egy igen finom szemcsés anyag és víz keverékét juttatja viszonylag nagy erővel a fogakra, eltávolítva ezzel a fogkövet és a nem kívánt elszíneződések nyomait. A súrlódás következtében a nehezen elérhető helyekről is sokkal nagyobb hatékonysággal, szinte 100%-ban távolítja el a fogkövet, mint a korábbi technológiák. Mindamellett az sem mellékes, hogy a kezelés szinte fájdalommentes.

A gyulladt íny regenerálódásának érdekében a fogkő eltávolítás alapossága kiemelten fontos, ezért az air flow technika fokozottan ajánlható azok számára, akik már ebben a stádiumban vannak. A fogkő eltávolítás után a fogfelszín polírozása nem csak esztétikai változást eredményez a korábbihoz képest, hanem nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a későbbiekben a fogkő megtapadjon a fog felszínén.

Fontos megemlíteni, hogy azokban az esetekben, ahol a páciens ínye gyulladt, a fogkő eltávolítás után átmeneti jellegű jelenség a fognyak érzékenysége, minimális vérzés (íny visszahúzódás esetében is ugyanez a helyzet), azonban az air flow fogkő eltávolítás után ez néhány nap múlva eltűnik, és a fogíny gyulladása fokozatosan megszűnik. Nagyon fontos, hogy ebben az esetben is nagyon fontos az otthoni szájápolás alapossága, figyelni kell arra, hogy a lepedéket alaposan eltávolítsuk!

Rendelőnkben az air flow fogkő eltávolítás számos esetben bizonyította pácienseink számára, hogy a fogkő eltávolítás után bátran mosolyoghatnak, eltűnnek a sokszor egész fogra kiterjedő sárgás elszíneződések, a vérző íny, megszűnik a rossz lehelet, kellemetlen szájszag.

A fogkő eltávolítás gyakorisága minden egyes páciens esetében különböző. Mivel a fogkő kialakulását számos tényező befolyásolja (otthoni szájhigiénia, genetikai adottságok, hajlam) érdemes a folyamatos fogászati kontroll, konzultáció annak érdekében, hogy a fogak épségét sokáig megőrizzük. Rendelőnkben a konzultáció INGYENES, tehát Önnek nem kell fizetnie azért, hogy állapotát ellenőrizesse, megelőzve ezzel számos fogászati problémát. Ahogyan a fentiekben is kiemeltük, a fogkő eltávolítás esetében az idő kiemelt tényezőként szerepel, ezért ne habozzon, kérjen időpontot minél korábban! Nyíregyháza belvárosában, könnyen megközelíthető helyen várja Önt is egy mosolygós szakember csapat, azért, hogy később Ön is bátran mosolyoghasson!

Szájhigiénia, otthoni fogápolás

Számos esetben halljuk a kifejezést: „Meg kell tanulni a helyes fogmosás lépéseit!” – sajnos leginkább már csak a fogorvosnál. A helytelen fogmosás számos probléma forrása lehet. Laikusként gondolná az ember, hogy minél erősebb például egy fogkefe, annál hatásosabban tisztítja a fogfelszínt, pláne jó erősen dörzsölve. Ezzel szemben ezzel hosszú távon azt érhetjük el, hogy a fognyak körüli részek begyulladhatnak a kidörzsöléstől, amely későbbi fogágy-betegségek kialakulásához vezet. A rosszul berögzült mozdulatok helyett tudatosan figyelni kell arra, hogy alaposan, és HELYESEN mossuk fogainkat.Néhány kiemelt szempont:

  • a vízszintes mozdulatok helyett körkörösen mossuk a fogakat, majd az ínyszéltől kiindulva, ún. „sepregető” mozdulatokkal az ott maradt lepedéket „seperjük ki”!
  • legalább 3 percig mossunk fogat!
  • használjunk fogselymet vagy fogköz tisztító kefét. Ezek segítségével a fogak között rekedt lepedék eltávolítható.
  • a fogkefe kialakításánál előnyös, ha a feje kicsi, sörtéi puhák.
  • A fogkefét legalább 2 havonta cserélni kell!

A helyes fogmosás fontosságát hangsúlyozni sosem elég, mi sem igazolja ezt jobban, mint az, hogy a fogászati problémák nagy száma vezethető vissza a nem megfelelő szájhigiéniára. Az el nem távolított ételmaradék, foglepedék (amely alapesetben sokszor láthatatlan) a fogzománc gyengülését okozza, idővel pedig kialakul a fogakon egy sárgás-barnás réteg, amely nem más, mint a fogkő.

Fogkő és ínygyulladás

A fogkő kialakulásának első, jelei lehetnek a kellemetlen szájszag, rossz lehelet, a későbbiekben pedig súlyosbodó problémaként jelentkezik az ínyvérzés, azaz a fogíny gyulladásos megbetegedései. A kialakult fogkövet már otthoni módszerekkel nem lehet megfelelően eltávolítani, mindenképpen szakorvosi beavatkozás szükséges a gyógyuláshoz. A hangsúly nem csak a szakemberen van, hanem az is rendkívül fontos, hogy időben forduljunk hozzá! A fogíny gyulladását ugyanis ellenkező esetben a fogágy is gyulladása követheti, csontpusztulás figyelhető meg, majd a

A Smile Design Center csapata

Pácienseink véleménye

(Valódi emberek…)

A tökéletes mosolyhoz csak egy időpont foglalás hiányzik!

Ne habozzon, hallgasson eddigi pácienseink véleményére!