Barázdazárás

Az őrlőfogak felszínén barázdák helyezkednek el, azok alján pedig gyakori jelenség a mikroszkópikus repedés. Ezek a repedések olyan szűkek, hogy a fogkefe sörtéi nem férnek bele, így tisztításuk nehéz, ami a fogszuvasodás veszélyét hordozza magában. A barázdazásárkor ezeket a mikroszkópikus repedéseket tesszük simává, jól tisztíthatóvá úgy, hogy a felület előkészítése után egy csekély mennyiségű tömőanyagot juttatunk a barázdákhoz, ami megakadályozza, hogy ételmaradékok, a lepedék megtelepedjen a barázdák mélyén. A fogak felszíne a beavatkozás után sima, jól tisztítható, barázdazárt lesz. A barázdazárást érdemes már gyermek korban elkezdeni, de természetesen felnőtteknek is hasznos fogmegtartó beavatkozás.


A barázdazárás során nem kell a fogat fúrni, csupán a fogzománcra kerül egy plusz védőréteg a tömőanyagból, ami megakadályozza az őrlőfogak leggyakoribb fogszuvasodási okát. Fogorvosi szempontból mindenképp csak javasolni tudom. A fogászati ellenőrzések során ellenőriztetni kell, hogy a barázdazáráshoz használt tömőanyag a helyén van-e. Ha elmozdult, megsérült, már nem nyújt védelmet, szükség esetén újból el kell végezni a beavatkozást.

A barázdazárás előnyei:

  • A fog könnyen tisztíthatóvá válik;
  • eltűnnek a mikroszkópikus részek, ahol megtelepszik a lepedék;
  • már 6-7 éves korban is elvégezhető, amikor a maradó fogak megjelennek;
  • a fogak kevésbé szuvasodnak, jelentősen javul a fogmegtartó képesség;
  • fájdalommentes beavatkozásból;
  • nem kell fúrót használni, nem kell csiszolni a beavatkozáskor;
  • megszűnik az őrlőfogak leggyakoribb szuvasodási oka.