Mi a különbség a fogorvos és a szájsebész között? Mikor hova kell menni?


Állandóan visszatérő kérdés a páciensektől, hogy mikor kell a fogorvoshoz menni és mikor kell azonnal a szájsebészetre sietni. A két terület különbségével ugyanis sokan nincsenek tisztában. Persze azzal biztosan nem lövünk mellé, ha először a fogorvosunkat keressük fel, aki aztán tovább küldhet a szájsebészetre, ha úgy látja, a problémát szakszerűbben tudják ott kezelni.

Täydellinen hymy on kaikki mitä tarvitset ajanvaraukseen!

Älä odota enää, vaan kuuntele aiempien potilaidemme mielipiteitä!

Vannak ugyanis olyan helyzetek, amikor a hagyományos fogorvosi beavatkozások már nem elegendőek és komolyabb kezelésre van szükség, ilyen esetben van szükségünk a szájsebészek segítségére. Klasszikus szájsebészethez tartoznak azok a foghúzások, amelyek valamilyen oknál fogva nem kivitelezhetőek egyszerűen. Ilyen lehet egy rendellenesen nőtt fog, a fekvő bölcsességfog vagy azok az esetek, amikor a gyökerek görbülete vagy szétállása miatt nem hajtható végre a szokványos, fogorvosi foghúzás.

Ezek a leggyakoribb szájsebészeti beavatkozások

A szájsebészeten általában sürgős eseteket kezelnek vagy olyan tervezett kezeléseket végeznek, amelyekhez az általános fogorvosi beavatkozások már nem elégségesek. Ilyenkor különböző nagyságú műtéti folyamatokra van szükség, amelyek az arcot, az arcüreget vagy az állkapcsot is érintik. Noha durván hangzanak ezek a szavak, a mai modern technika segítségével már rutinműtéteknek számítanak az ilyen jellegű kezelések.

A leggyakoribb eset, amikor fogorvosunk a szájsebészetre továbbít bennünket, az át nem tört fogak eltávolítása miatt szokott lenni. Ez leginkább az elő nem bújt bölcsességfogakra jellemző, amit feltárás nélkül lehetetlen lenne eltávolítani. Ugyancsak a szájsebész feladata a műgyökér beültetés, vagyis a fogászati implantáció is. Itt végzik el a szövettani mintavételt, a baleseti sérülések kezelését, a szájpadhasadék és ajakhasadék műtétjét, a ciszta vagy daganat, valamint a fogászati gócok eltávolítását is.

Ez a különbség a szájsebész és a fogorvos között

A fogorvosok is mesterei a szakmának, így ha bármilyen fogászati beavatkozásra van szükségünk vagy csak fáj a fogunk, elsősorban őket kell megkeresnünk. Érdemes akkor is a fogorvosnál kezdeni, ha gyulladt az ínyünk, vérzik a fogunk, fogkövesedést vagy szájpenészt tapasztalunk, esetleg kesernyés ízt érzünk a szánkban vagy kellemetlen a leheletünk. A lyukas fogak és a foghúzások szintén a fogorvosok dolgai, ám vannak esetek amikor többre van szükség ezeknél a tipikus fogorvosi kezeléseknél.

A szájsebésznek pedig a fogorvosi szakvizsgán kívül szájsebészeti képesítései is van, így több eszköz áll a rendelkezésére, hogy a bonyolultabb panaszokat is orvosolni tudja. Ez különösen akkor hasznos, ha valamilyen komplikáció lépne fel foghúzás vagy kezelés közben. A szájsebész tehát invazív, azaz feltáró beavatkozásokat is végezhet, így több mindenben tud a segítségünkre állni. Egyszerűsítve a dolgot: a fogorvoshoz akkor forduljunk, ha a fogíny feletti problémánk van, szájsebészhez pedig ha az íny alatti területek kezelésére van szükségünk.

fiFinnish
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?