Mennyire kell komolyan venni a fogkövet?


A legtöbb ember egyáltalán nem figyel arra, hogy fogsora fogköves-e és csak ezért nagyon ritka, ha fogorvoshoz megyünk emiatt. Pedig a fogkő nem csak esztétikai problémát tud jelenteni, hanem fogaink érzékenyebbé, sérülékenyebbé válhatnak, illetve hamarabb és könnyebben ki tudnak majd alakulni különböző súlyos fogágy betegségek is. Ez a gonosz betegség ugyanis a gyulladások melegágya is lehet. Emellett a fog felszínén kialakult fogkő rossz szájszagot is tud okozni és akár fogínyvérzéshez, fogágy gyulladáshoz is vezethet. Ha ez a folyamat nem lesz megállítva, akkor pedig fogaink elkezdhetnek kilazulni, hiszen a fogkő a fogcsont tartószerkezetének pusztulását hozhatja magával rövid időn belül.

Täydellinen hymy on kaikki mitä tarvitset ajanvaraukseen!

Älä odota enää, vaan kuuntele aiempien potilaidemme mielipiteitä!

Hogyan alakul ki a fogkő?

A fogkő lényegében étkezés után a fogainkon maradt baktériumban gazdag lepedék megkövesedett formája, amely legtöbbször olyan helyen található meg, ahova nehezen érünk el fogkefével, így nehéz megtisztítani. A legrosszabb esetben ez a kellemetlen tünet a fogíny menti és közti felületeken jelenik meg. Mivel ezek a megtelepedett baktériumok savas környezetet kezdenek el teremteni, a fogzománcunkat is elkezdi marni és gyengíteni, emiatt pedig megnövekszik a fogszuvasodás kockázata. Ez az esztétikailag sem túl szép látványú és a rossz szájszagért felelős fogkő előrehaladott állapotban a fogakat megtartó szövetek visszahúzódását tudja okozni, amely komoly gyulladást, sőt, akár súlyos csontállomány problémákat is okozhat.

Elhelyezkedését tekintve kétféle típusú fogkövet különböztethetünk meg. A szupragingivális fogkő az, amely az ínyen kívül helyezkedik el. Ez a legtöbb esetben a fogsor belső oldalán, illetve a felső őrlő fogakon jelenik meg. Színe lehet fehér, sárga, de akár világosbarna is. Ez a fogkő típus nagyon rövid idő alatt ki tud alakulni, azonban jó hír az, hogy a fogaink felületéhez csak közepes erősséggel tapad hozzá. A másik csoport a szubgingivális, más néven az íny alatt található fogkő, mely jellemzően a fogínytasakokon szokott kialakulni. Ennek a színe már erősebb, így a sötétbarnától, egészen a feketéig, akármilyen árnyalatban kialakulhat. Ez a típusú fogkő sokkal hosszabb idő alatt tud csak kialakulni, viszont vigyázni kell vele, hiszen jóval erősebben tud a fogaink felszínéhez tapadni.

Mikor érdemes fogorvoshoz fordulni?

A foglepedék úgy alakul fogkővé, hogy a lerakódott plakkban a nyálban található kalciumsók elkezdenek beépülni, így megkezdődik az ásványosítás, így ez a réteg rendkívül kemény lesz. Általános szabály, hogy fogorvoshoz nem csak akkor járunk, amikor már súlyos problémánk van és hatalmas fájdalmakkal küzdünk, hanem akkor is amikor csak ellenőriztetni szeretnénk fogsorunk állapotát.

Különösen az ilyen esetek lehetnek jók arra, hogy a fogorvos még időben észre tudja venni a fogkő képződést, így jó eséllyel még akkor el tudja távolítani azt, amikor a lerakódott fogkő még nem okoz hatalmas fogászati problémákat. A rengeteg, interneten terjedő házi praktikával ellentétben a fogkövet csak fogorvos, illetve száj-higiénikus tudja eltüntetni. Manapság már többféle módja van annak, hogy fájdalom mentesen és a fogíny megsértése nélkül könnyen és egyszerűen eltávolítsa a szakember fogainkról a fogkövet.

fiFinnish
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?