Miért hasznos a fogászati csontpótlás?


A legtöbben nem szeretnek fogorvoshoz menni, ezért Magyarország fogállapot felmérése siralmas eredményt mutatott. Nem csak a felnőttek, de a gyerekek is az Európai Uniós átlag alatti fogakkal rendelkeznek. A szájhigiénia rendkívüli fontosságára számos helyen felhívják a figyelmet, mégsem vagyunk képesek időben reagálni ezekre. A legtöbbször csupán akkor vagyunk hajlandóak elmenni a fogászatra, ha már valamilyen problémát észlelünk. Ezzel azonban a gyerekeknek is rossz példát mutatunk és a fiatal korosztály az Uniós statisztikák végén kullog a fogászati felmérések alapján.

Täydellinen hymy on kaikki mitä tarvitset ajanvaraukseen!

Älä odota enää, vaan kuuntele aiempien potilaidemme mielipiteitä!

A legtöbb 8-10 évesnek már volt 1-2 lyukas foga és többüknek már foghúzáson is át kellett esniük. A korai szájhigiénia ápolása azonban az idősebb korosztály adataiban mutatkozik meg leginkább. A felnőtt lakosság jelentős része ugyanis fogínyproblémákkal küzd, amelynek folyományaként az 50-60 éves lakosság több mint a fele hiányzó fogsorral rendelkezik. Ezen persze lehet, vagy legalábbis lehetne segíteni, illetve megelőzhetjük is. A megfelelő fogápolással, gyakori fogorvosi szűréssel és a szükséges fogászati kezelésekkel javítható lenne a magyar statisztika.

Amikor már megtörtént a baj, ideje a fogpótlásnak

A hiányzó fogak pótlásának legismertebb, legnépszerűbb és legkorszerűbb módszere a fogbeültetés (vagyis az implantátum). Ennek azonban fontos alapfeltétele, hogy megfelelő csontállománnyal rendelkezzünk. Az implantáció ezért csak akkor végezhető el, ha a páciens szájüregében megfelelő, rendelkezésre álló csontállománnyal tud a szakorvos dolgozni. Az elhanyagolt szájápolás és az időben nem kezelt szájbetegségek és fogínyproblémák miatt azonban előfordul, hogy ez a csontréteg nem megfelelő sűrűségű vagy vastagságú, így nem képes az implantátumot befogadni.

Ezekben az esetekben van szükség még a fogpótlás előtt az úgynevezett fog csontpótlásra. Erre azért van szükség, mert ha huzamosabb ideig szenvedünk foghiányban, akkor az adott területet nincs, ami egyensúlyban tartsa, hiszen erre az adott részen is szükség van a rágás miatti erő kifejtésére. Ha tehát nincs egy-egy rész hosszabb ideig fizikai hatásnak kitéve, az adott részen a csont elkezd felszívódni. Persze léteznek olyan elváltozások, rendellenességek és betegségek is, amelyek ugyancsak negatívan hatnak a csontra. A leggyakoribb ilyen betegség a fogágybetegség és a csontritkulás.

Ezeket érdemes tudni a csontpótlásról

A szájüregi csontpótlás célja tehát az ideális környezet megteremtése a fogbeültetéshez, de ezen kívül a további csontképződést is elősegíti. Maga a csontpótló anyagot a szakorvos az adott esettől függően választja ki, amely függ a beültetés helyétől, a csonthiány mértékétől és az egészségügyi állapottól is. Ennek feltárására általában röntgent vagy 3d CT felvételt használnak. A különböző módszerek és technikák között az alsó és felső állcsont is fontos tényezőként szerepel, azonban mindig három műveletre lehet leegyszerűsíteni a folyamatot. Először az arcüreg alapját emelik fel, majd ezt a részt feltöltik valamilyen csontpótló anyaggal, végül pedig ebbe helyezik bele az implantátumot. Ezután pedig már a páciens is bátran mosolyoghat.

fiFinnish
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?