Miért fontos a rendszeres fogászati kontrollon részt vennünk? Mi az a fogászati prevenció?


Testünk hibátlan működése kiemelt fontosságú. Minden szervünket érdemes pár havonta, évente ellenőriztetni. Egy nagyobb terjedelmű laborvizsgálat során fény derülhet a legtöbb problémára. Fogsorunk esetében rendszeres kontroll vizsgálatok javasoltak. A fogászati prevenció szaknyelvről fordított magyarázata annyit jelent, mint a fogászati betegségek megelőzése, korai szakaszában való felismerése és kezelése. A rendszeres, pár havonta történő ellenőrzés csökkenti a hirtelen, gyakran fájdalmas tünetek kialakulását.

Täydellinen hymy on kaikki mitä tarvitset ajanvaraukseen!

Älä odota enää, vaan kuuntele aiempien potilaidemme mielipiteitä!

Ezek a vizsgálatok előre megtervezhetőek, akárcsak egy fodrász vagy egy esti edzés. Kényelmes megoldást nyújtanak a fogaink épségének megőrzésében, illetve a fájdalmak kiküszöbölésében. Hiszen a rendszeresen megvizsgált fogak kisebb eséllyel fájdulnak meg hirtelen, ha még a lehető legkoraibb stádiumban az orvosok beavatkoznak, elkezdik a megfelelő kezelést, így növelik a gyógyulás gyorsaságát is.

Miből áll egy ilyen ellenőrzés?

Az állapotfelmérés során az orvosok ellenőrzik a fogainkat, fogínyünket. Ez alapján, ha szükséges, elkészítik a kezelési tervet, amely a későbbiekben a beavatkozást tartalmazza. Egy ilyen ellenőrzést gyakran megelőz egy digitális panoráma röntgenfelvétel készítése is, mely gyakran elengedhetetlen információkkal szolgál a szakemberek számára. Ezekkel a felvételekkel a szemmel nem látható területekbe kapnak betekintést. Az így felállított diagnózis segít a legkorszerűbb kezelési terv elkészítésében. A tervezetben említést kapnak minden alkalommal a legapróbb rendellenességek is, amik a későbbi ellenőrzések alkalmával nagyobb figyelmet igényelhetnek majd.

A fogászati állapotfelmérés ideje egyénenként változhat. De semmiképp ne teljen el 5-6 hónapnál több idő két kontroll között. Ezt az időintervallumot azért érdemes betartani, mert az ezalatt kialakult fogászati probléma időben, maradandó károsodás nélkül orvosolható.

Milyen veszélyeket rejt magában, ha elmulasztjuk ezeket a kontrollokat?

A későn felfedezett, előre haladott állapotban lévő fog- és ínybetegségeket komplikáltabb és sokkal tovább tartó kezelésekkel lehet csak orvosolni. Sok esetben egy későn észlelt fogbetegség komoly szövődményekkel járhat, aminek gyakran maradandó károsodás az eredménye. Az egyik ilyen probléma a fogínygyulladás, vagy fogágybetegség. Ha nem járunk kontrollra, ritkán vesszük mi magunk észre, hiszen sokáig csak lappangó betegségről van szó. Emiatt sajnos akár az ép fogainkat is elveszíthetjük, akár fiatal korban is.

Egy kisebb szuvasodás az idő múlásával a fogbél elhalásához, komoly fájdalomhoz is vezethet. Ha ilyenkor keressük fel fogorvosunkat, akkor előfordulhat, hogy egy több alkalmas, összetett beavatkozáson kell részt vennünk, amit a rendszeres ellenőrzéssel elkerülhettünk volna. De gyakran megesik, hogy annyira későn kérünk segítséget, hogy még a legmodernebb technológiával sem lehet megmenteni a fogat, a további fertőzések kiküszöbölése érdekében el kell távolítani azt.

fiFinnish
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?