Miért van szükség a panoráma röntgenre?


A hagyományos, kis fogászati rendelőkben megtalálható röntgen gépek csupán egy vagy két fog állapotáról képesek felvételt készíteni. Bár néhány esetben ez is hatalmas segítség lehet, de ez soha nem helyettesíti egy panoráma röntgen felvételét. Ahogy a nevében is benne van, az egész fogsor állapotát képes egyetlen képen visszaadni. Ez pedig nem csak a hagyományos fogászati kezelések alkalmával fontos, hanem a szájsebészeti beavatkozások, a fogimplantáció, a fogszabályzás és a góckutatás során is.

Täydellinen hymy on kaikki mitä tarvitset ajanvaraukseen!

Älä odota enää, vaan kuuntele aiempien potilaidemme mielipiteitä!

Egy hagyományos beavatkozás során is nagy segítség lehet egy ilyen röntgenfelvétel elkészítése. Hiszen, ha egy egyszerű húzásról van is szó, az orvos ennek a segítségével pontosan látni fogja a gyökerek dőlés szögét. Gyakran találkozni olyan esetekkel, amikor első ránézésre a húzási beavatkozás egy könnyű feladatnak tűnhet, a röntgenképen viszont a gyökerek kuszasága rejtett problémákat segíthet feltárni. Ezzel a képalkotó eljárással akár korábbi beavatkozások hibái is feltérképezhetőek. A fogszabályzáskor is nagy segítség lehet, láthatóvá válnak a még ki nem nőtt fogak, mint például a bölcsességfog helyzete.

Segítség az orvosnak, de miért jó nekünk?

Mivel ezek már digitális felvételek, ezért egy CD-n vehetjük a kezünkbe. A legtöbb rendelőben lehetőség van arra, hogy az orvos a kezelőszék monitorjára helyezze ki a CD-n lévő képet. Így ha bizalmatlanul állnánk a ránk váró beavatkozáshoz, akkor lehetőségünk van nekünk is megtekinteni a képet, a kezelőorvos fogja elmagyarázni nekünk, hogy miért épp arra a beavatkozásra lenne szükség, ami a kezelési tervben is szerepel. Sőt különböző beavatkozások során az orvos is rátekinthet a felvételre, így például egy húzás alkalmával tudni fogja merre érdemes a gyökereket kibuktatni az állkapocs csontozatából.

A felvétel egy külön röntgenszobában fog készülni. Nekünk nincs más dolgunk, mint az arcunkon, illetve mellkasunkon található fémékszereket eltávolítani, felvenni egy speciális anyagból készült mellényt és mozdulatlanul állni. A felvétel időtartama változó lehet, függ a gép típusától, de semmiképp sem tart néhány percnél tovább.

Azt hallottam, hogy veszélyes lehet a röntgen az egészségemre

Mint mindennek, ennek is vannak veszélyei. Bármikor elüthet minket egy autó, mégsem tartjuk veszélyesnek, ha kimozdulunk az otthonunkból. A fogorvosi röntgenek igen széles skálán mozognak, így a sugárzással járó veszélyük is változhat. A gyakorlatban egy panorámafelvétel elkészítése nagyjából annyi sugárzással jár, mint egy rövid repülőút megtétele. Ami nagyon csekély mértékű, szinte alig mérhető.

Amit mindenképp tudni kell, hogy ha terhesen állunk a gép elé akkor a babának több sugárzás kijuthat, mint nekünk. Mindenképp egyeztessünk az orvosunkkal. Általában a terhesség alatt a kockázati tényezők miatt nem tanácsolják egyik röntgenfelvétel elkészítését sem. Viszont, ha annyira komoly problémával állnak szemben az orvosok, ami esetleg sokkal károsabb lehet a babára, mint a csekély sugárzás, akkor sajnos be kell iktatni egy ilyen felvételt.

fiFinnish
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?