Súlyos következményei lehetnek a kezeletlen fogkőnek


A tiszta és ragyogóan fehér fogak mindig is az ápoltság és az egészség jelképei voltak az egészségügyben és a fogászatban. Azonban nem csak a lyukas fog tud gondot okozni a szájhigiéniánkban. Sok probléma adódhat a különböző okok miatt kialakuló fogkő következtében is, amennyiben nem kezeljük azt időben.

Dokonalý úsmev je všetko, čo potrebujete na rezerváciu termínu!

Už nečakajte, vypočujte si názory našich predchádzajúcich pacientov!

A fogkövek során a lakosság részéről általában folyton ugyanazok a kérdések merülnek fel, hogy mitől alakul ki, megelőzhető-e, otthon megszabadulhatunk-e tőle, genetikailag örökölhető-e és a fogorvosi fogkőeltávolítás fájdalmas-e?

Most megpróbáljuk eloszlatni a kételyeket és megválaszolni a legfontosabb kérdéseket, amelyek ezzel a problémával kapcsolatban felmerülhetnek. A fogkő ugyanis nem csupán egészségügyi kockázatokkal jár, hanem esztétikailag is képes csorbát ejteni megjelenésünkön. Az összetett tünetegyüttes azonban nem merül ki a fogak elszíneződésében és a sötét foltokban. A probléma kísérői általában ugyanis a keserű szájíz, a kellemetlen szájszag, az ínyvérzés és a fogelvesztés is, melyek a beteg életét megkeserítik akkor is, ha a fogkő esetleg nem látható helyen alakul ki.

Ezért alakul ki a fogkő a szájban

A fogaink állandó veszélynek vannak kitéve, miközben táplálkozunk, ugyanis a fogak tövénél és a tömések, a koronák, a hidak, a kivehető pótlások környékén megtapadnak a kisebb-nagyobb ételmaradékok, baktériumok, hámsejtek és immunsejtek egyaránt. Ezek pedig dentális plakkot, vagyis foglepedéket hoznak létre, amely csupán néhány fogmosás nélkül eltöltött nap alatt is képes megszilárdulni.

A megszilárdult réteg aztán a fog egész felületét mattá teszi, amely drasztikus, 70%-os baktériumállománnyal rendelkezik. Bár önmagában a mikroorganizmusok nem jelentenek veszélyt, azonban az elszaporodásuk már igen kockázatos a szájhigiéniára nézve. A nem kezelt foglepedék ugyanis az ínyszéleken és az ínytasakokban táptalajt biztosít a baktériumoknak, így a plakkok megkeményednek és fogkövesednek. A kialakulás kockázatát pedig tovább növelik a torlódó fogak, a dohányzás, a kávé és tea fogyasztás, a genetikai hajlandóság vagy a csökkent nyálmennyiség.

Így szabadulhatunk meg a fogkőtől

Ha előrelátóak szeretnénk lenni, akkor érdemes a plakkoktól megszabadulni és a fogkövesedést megelőzni. Ehhez pedig elengedhetetlen a napi 2-3 alkalommal való alapos fogmosás. Érdemes szájvizet és fogselymet is használni a nagyobb hatás érdekében. Szájzuhanyt vagy elektromos fogkefét használva pedig még több lepedéket távolíthatunk el a fogaink közül. Fontos, hogy megfelelő rágástechnikát alkalmazzunk táplálkozás közben és gondosan válasszuk meg az ételeket, amelyeket fogyasztunk.

A fogorvosi szűréseket pedig félévente ejtsük meg. Amennyiben ezen általános ellenőrzések során úgy ítéli meg a fogorvos, végeztessünk el valamilyen fogkő eltávolító beavatkozást és akár fogpolírozást is. A fájdalommentes beavatkozás rövid idő alatt elvégezhető és hosszú távon megoldást nyújt. Egyes esetekben azonban a fogkő okozta szövődmények miatt további ínykezelésekre vagy beavatkozásokra is szükség lehet.

sk_SKSlovak
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?