Így tudunk kismamaként vigyázni fogaink egészségére


Egy kismama szervezetében rengeteg változás történik a 9 hónap alatt, melyre jobb előre felkészülni, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket. A várandóság alatt végbemenő hormonális folyamatok hatással vannak a fogainkra is, ezért a leendő anyukáknak érdemes még jobban odafigyelniük azok állapotára és ápolására. Gyakran elhangzott jóslatként szokták az idősebbek azt emlegetni, hogy egy anyuka minden babájáért egy kihullott foggal „fizet”, ám szerencsére tehetünk azért, hogy ez ne következzen be.

Dokonalý úsmev je všetko, čo potrebujete na rezerváciu termínu!

Už nečakajte, vypočujte si názory našich predchádzajúcich pacientov!

Mikor kell fogorvoshoz menni kismamaként?

A nők szervezetében a várandóság során olyan hormonális változások mennek végbe, melyek igen komoly hatással vannak a fogak egészségére is. A megnövekedett progeszteron, illetve az ösztrogénszint elősegíti a baktériumok elszaporodását, melynek során kialakulnak a dentális plakkok a fogak felszínén.

A kialakult plakk az oka annak, hogy a kismamák sokszor panaszkodnak fogínyvérzésre, fogínygyulladásra, illetve fogérzékenységre is. Nagyon fontos tehát, hogy terhesség alatt a fogápolást nem szabad félvállról venni, hiszen ha a kismama nem fordít megfelelő figyelmet a megfelelő szájhigiéniára, akkor ebben az időszakban még több problémát tudnak okozni a lerakódott lepedékek.

Szakértők szeretik felhívni a kismamák figyelmét arra, hogy a 9 hónap alatt legalább két alkalommal érdemes megjelenni a fogorvosnál, hogy ő ellenőrizni tudja a fogak állapotát. A fogorvosi konzultációt sokan a második, illetve a harmadik trimeszterbe szokták ajánlani.

Nagyon fontos, hogy a leendő anyuka saját maga és a kisbabája érdekében még jobban odafigyeljen a fogápolásra, így legalább naponta kétszer alaposan mosson fogat és próbálja meg elkerülni a cukros édességeket, italokat, csokit és cukorkát, hiszen ezek nagymértékben károsítják a fogak állapotát. Fogyasszon a kismama elegendő tejterméket, használjon fogselymet és használjon alkoholtatalmú szájvizet is.

A terhességi rosszullét a fogaink állapotának sem tesz jót

Sok kismama a terhesség legelején rendszerint küzd a reggeli rosszullétekkel, mely sok esetben sajnos nem csak reggel, hanem a nap bármely részén jelentkezhet. Rengeteg kismama az első trimeszterben szenved hányingertől és hányástól, mely sajnos a fogaknak sem tesz jót. Ha a várandós kismama minden nap többször hány, könnyen lehet, hogy fogai egy idő után elkezdenek érzékenyek lenni és kellemetlen fogfájásra lesz figyelmes. Szakemberek azt szokták tanácsolni, hogy ha a kismama hányásos rosszullétekkel küzd a várandóssága során, ügyeljen arra, hogy legalább öblögesse ki a száját, hiszen így legalább a gyomorsavat le tudja mosni fogairól, mely egyébként elkezdené roncsolni a fogzománcot.

A fogmosást ilyenkor inkább kerüljük el, hiszen a savas közegben felpuhított fogzománc egy részét képesek vagyunk ilyenkor akaratlanul is lecsiszolni fogaink felületéről, ezért a fogmosással legalább várjunk fél órát a rosszullét után. Így tehát igaz, hogy várandóság alatt sok nő fogproblémákkal küzd, de szerencsére megfelelő odafigyeléssel és rendszeres fogorvosi ellenőrzéssekkel a terhesség alatti fogprobléma valójában teljesen kordában tartható.

sk_SKSlovak
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?