Foghúzás utáni jó tanácsok


A foghúzás minden esetben a legutolsó lehetőség. Ekkor már a fogorvosunk minden bizonnyal nem tudja megmenteni az adott fogat. Sőt az is előfordulhat, hogy mi ragaszkodunk a húzáshoz, esetleg már hetek óta gyötör minket a fájdalom. A mai modern és nagyon hatékony érzéstelenítő szereknek köszönhetően már nem kell rettegnünk a fájdalomtól sem. Azzal viszont mindenképp érdemes tisztában lennünk, hogy a húzás utáni napokban mit ajánlott elkerülnünk.

Dokonalý úsmev je všetko, čo potrebujete na rezerváciu termínu!

Už nečakajte, vypočujte si názory našich predchádzajúcich pacientov!

Első és legfontosabb, hogy még a legkisebb beavatkozás után se próbáljunk enni, amíg észleljük a zsibbadást. Nyilván, ha nagyon szomjasak vagyunk, akkor óvatosan, apró kortyonként iszogassunk. De enni mindenképp csak pár órával később kezdjünk csak. A zsibbadás hossza függ az érzéstelenítéstől, illetve a beavatkozás típusától is. Általában egy egyszerű foghúzás után még 3-4 órát érezhetjük a zsibbadást.

Amire talán nem is gondolnánk, de az orrfújás veszélyességére is figyelni kell. Főleg ha a felső fogunk lett eltávolítva, és a gyökér megnyitotta vagy megsértette az arcüreget. Ilyenkor soha ne fújjuk ki az orrunkat, inkább csak törölgessük. Ha mégis úgy érezzük, hogy tüsszentés után a seb elkezd buborékozni, vagy enyhe orrfújásra úgy érezzük, minta szél érné a sebet, akkor sajnos megnyílt az arcüregünk. Ez leginkább a felső hátsó őrlőfogak esetében fordul elő. Ebben az esetben minél előbb forduljunk vissza a fogorvosunkhoz, aki azonnal összevarrja a nyílást, és antibiotikumos kezelést fog ajánlani.

Sokan rettegnek a vérzéstől, viszont teljesen természetes, hogy húzás után akár pár órával is szivároghat a vér az ínyből. Ahogy telik az idő, a vérzés úgy fog enyhülni, még akkor is, ha a szánkban intenzíven érezzük az ízét. Ilyenkor harapjunk egy steril gézlapra.

A bölcsességfog húzása utáni gyógyulás a leglassabb folyamat az összes közül. Általánosságban, amikor ezt a fogat eltávolítják, akkor szükségünk lehet antibiotikumra, borogatásra vagy fájdalomcsillapításra is. Nagy eséllyel pár órán belül duzzanat is fog nőni az arcunkon, ami akár ráhúzódhat a nyakunkra is. Ne ijedjünk meg, ez egy teljesen normális reakciója a testünknek. Pihenjünk le, és borogassuk. Mindegyik húzáskor a lyukban egy vérömleny keletkezik majd, ami többnyire teljesen ártalmatlan jelenség. Pár nap alatt magától felszívódik, de addig lezárja a sérült felületet, ezzel nem tud semmilyen szennyeződés bejutni a sebbe. Soha ne próbáljuk szívogatni, vagy kiöblíteni.

Hogyan tudjuk felgyorsítani a gyógyulási folyamatot?

Ha felszívódott a vérömleny, szerezzünk be egy jó minőségű szájöblögetőt. Ezzel naponta 2-3 alkalommal óvatosan öblítsük ki a szánkat. Ha orvosunk jónak látja és ajánlott valami gyulladás csökkentő gyógyszert, akkor azt az előírtak szerint szedjük be. Talán a szívószál tűnik az egyetlenegy lehetőségnek egy húzás  után, mégis minden orvos tiltja annak a használatát. A szívóerő miatt a seb kieshet a lyukból, ami lassítja a gyógyulást, rosszabb esetben begyulladhat. Ha varratszedésre kerül a sor, mindenképp bízzuk azt az orvosunkra, soha ne próbáljuk magunknak kipiszkálni, a nyelvünkkel is kerüljük el a sebet.

sk_SKSlovak
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?