Góckutatás-gócok a szervezetben


A góc egy gyulladásos szövet, melyben a kórokozók továbbra is jelen vannak, de ezek a gócok akár évekig tünetmentesek lehetnek vagy igen tünetszegények. A helyi gyulladást gócnak nevezzük, a kiváltott betegség pedig maga a gócbetegség. A leggyakoribb gócok a mandulában, fogakban és a szájüregben bújnak meg.

Akkor gondolhatunk gócbetegségre, ha valamely szerv betegségének nem találjuk a kiváltó okát. Ilyenek lehetnek például:

  • hajhullás
  • ízületi problémák
  • vesegyulladás
  • egyes bőrgyógyászati betegségek, mint például az asztma
  • állandó fertőzések
  • fogakkal rendszeres problémák vannak, sok a gyökérkezelt fog

A baktériumok testünk természetes lakói, ha egyensúlyban vagyunk az immunrendszerünk működésével, akkor természetesen egészségesek vagyunk, azonban ha ez az egyensúly felborul a szervezetünkben, akkor a kórokozók a véráramba juthatnak, és más szerveket betegíthetnek meg.

A szájüregben és a fog körül számos olyan pont van, ahol a baktériumok betegségeket okozhatnak.

Fogágy: a nagy mennyiségű fogkő és a benne tenyésző baktériumok krónikus gyulladást okozhatnak, mely a vérző fogíny miatt folyamatos sebfelszínt biztosít a kórokozók bejutásához a szervezetbe.

Gyökércsúcs: az itt kialakuló krónikus gyulladás szintén nagy lehetőséget ad a toxinoknak, hogy bejussanak a véráramba. Sok esetben ezt a gyulladást nem is észleljük, hiszen tünetmentes.

A góckutatás során elengedhetetlen a panoráma röntgen készítése. Ez a fajta röntgen olyan képalkotó technológia, amely részletes információt ad a fogak és állcsontok állapotáról. A vizsgálat során kétdimenziós felvétel készül a felső és az alsó fogsorról, az állkapocsízületről és az arcüreg alsó részéről.

A panoráma röntgen nem csak a góc felkutatásában nyújt hatalmas segítséget az orvosoknak, hanem egy gyökérkezelés, fogszabályzás, fog implantátum beültetése során is.

Fontos megemlíteni, hogy egy rutinvizsgálat vagy egy konkrét fogászati probléma során, mint például gyökérkezelés is bukkanhatunk gócokra a szájüregben és a fogak környékén.

Ha sikerül beazonosítani és kezelni a bajok forrását, komoly életminőség javulást okozhat a pácienseknél, akár évek óta tartó problémák esetén is.

Ne halogassa, ha problémája van, forduljon hozzánk bizalommal.

sk_SKSlovak
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?