Fogorvosi szakképesítések


A fogászat a szájüreg és a rágóizmos, rágóízület, fogak betegségeinek gyógyítása. Szakorvosa a fogorvos, akinek segédjei a fogászati asszisztensek, fogtechnikusok és a dentálhigiénikusok.
A fogorvos a szakvizsga letétele után 6 féle szakosodási terület közül választhat. Ezek:

– Dentoalveorális sebészet
– Konzerváló fogászat és fogpótlástan
– Paradontológia
– Endodontia
– Gyermekfogászat
– Fogszabályozás

Lássuk, mit is jelentenek az alábbi szakterületek.
A dentoalveoláris szájsebészethez tartozik mindazon betegségeknek, elváltozásoknak a kezelése, melyek járó beteg rendelésen, helyi érzéstelenítésben elvégezhetők. Ilyen például a fog és a foggyökér, rendellenes helyzetű fogak eltávolítása, szájüregi műtétek elvégzése, gyulladások ellátása.

A konzerváló fogászat tárgya a kemény fogszövetek és a fogbél megbetegedéseinek diagnosztikája és kezelései. A kezelések célja a fog eredeti formájának, működésének és esztétikai megjelenésének helyreállítása.

A parodontológia fogággyal, illetve a fog körüli tartószövetek megbetegedéseivel foglalkozó tudományág. A szájüregben naponta képződik lepedék, amely a fogközökben és az íny mentén is lerakódik, s hosszú ideig való fennállását követően a szövetek károsodását, pusztulását okozza.

Az endodontia gyökérkezelést jelent, a gyökerek tágítása, fertőtlenítése és lezárása gyökértöméssel.

A gyermekfogászat, mint neve is mutatja, a gyermekek fog-és szájbetegségeinek, illetve azoknak megelőzésével foglalkozó tudományág.
Bármilyen fogászati problémája van, várjuk Önt rendelőnkben Nyíregyházán, ahol szakképzett orvosaink készséggel állnak rendelkezésére.

sk_SKSlovak
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?