Fogkő és annak következményei


A fogkő nemcsak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágybetegségekhez is vezet, ha nem kezeljük időben. Olyan betegségek alakulhatnak ki, mint az ínygyulladás, fogszuvasodás, tasakképződés.

Mi is az a fogkő?

A fogkő a lepedék megkeményedett, elmeszesedett formája. A fogkő akkor alakul ki, ha a lepedék tartósan a fogakon marad, napokon keresztül nem kerül sor fogmosásra és fogselyem-használatra. A fogkő az ínyvonal felett és alatt egyaránt kialakulhat. A fogkő önmagában közvetlenül nem ártalmas, azonban további lepedékképződést eredményez, és megzavarja a szájhigiéniát is.
A helytelenül tisztított fogfelszínen alig 20 percen belül elindul a lepedékképződés, amely 6-10 nap alatt képes elmeszesedni, azaz fogkővé alakulni.

Az íny feletti fogkő alapvetően fehér, ám gyakran elszíneződik a dohányzás, kávézás, élénk színű élelmiszerek hatására.

Az íny alatti fogkő minden esetben fekete. Illetve vannak baktériumok által okozott elszíneződések, amelyek ugyancsak fekete színűek, ezek azonban könnyen lepolírozhatóak.

A fogkő az íny gyulladásához vezethet, mely során az íny elveszíti természetes rózsaszín színét, megduzzad, és fogmosáskor akár vérezni kezd.

Fogkő eltávolítása:
A lepedék rendszeres, alapos fogmosással könnyen eltüntethető, azonban a fogkő eltávolítását csak fogorvos vagy dentál higiénikus szakember tudja elvégezni. A fogkő eltávolítása során tapasztalható vérzés annak a jele, hogy a fogkő miatt az íny már begyulladt. A fogkő eltávolításával ez a gyulladás megszűnik.

Az, hogy kinél milyen gyakran képződik fogkő, több tényező is befolyásolja. A leggyakoribbak:
• Nem megfelelő szájhigiénia
• A nyál összetétele
• Genetika
• Életmód

A fogkőképződés megelőzhető vagy legalábbis mérsékelhető, a napi minimum 2 (reggel-este) alkalommal végzett alapos, 2-3 percig tartó fogmosással. Fontos a fogkefe és a kiegészítők jó megválasztása. (fogköz tisztító kefe, fogselyem, szájzuhany, fogkrém, stb.)

A fogkő eltávolítást minden esetben bízza szakemberre.
Amennyiben Ön is fogkő problémákkal küszködik, keressen minket bizalommal, akár online is a www.smiledesigncenter.hu oldalon.

sk_SKSlovak
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?