Harapási rendellenességek 2. rész


Előző bejegyzésünkben bemutattuk önöknek, hogyan alakulhatnak ki a harapási rendellenességek, mik lehetnek a leggyakoribb tünetei és hogyan lehet kezelni őket. Ebben a bejegyzésben szeretnénk megismertetni Önökkel a rendellenességek leggyakoribb fajtáit.

Mélyharapás

Mélyharapásról akkor beszélhetünk, ha a felső metszőfogak 2 mm-nél jobban fedik az alsókat. Extrém esetben az alsó fogsor hozzáér a szájpadláshoz, irritálva azt, valamint ilyenkor hosszú távon túlterhelődhetnek a felső metszőfogak és az állkapocs-ízület is. Kialakulása nagyrészt örökletes, de a táplálkozási szokások megváltozása is szerepet játszhat benne. A sok pépes, puhára főtt és darabolt étel miatt a rágófunkció visszafejlődött. Ez a leggyakoribb harapási rendellenesség.

Nyitott harapás

A rendellenesség leggyakrabban a fogazat elülső részénél fordul elő, azonban a hátsó fogaknál is megjelenhet. A hátsó vagy az elülső fogak nem találkoznak, ezáltal rés van köztük, ami a beszédben és a harapásban/rágásban egyaránt akadályt jelenthet. A frontfogaknál az eltérést egyrészt okozhatja ujjszopás nagyobb gyermekeknél, vagy bizonyos esetekben nyelési rendellenesség, amikor a nyelv kitolódik minden nyelésnél. A hátsó fogak nyitott harapását rendszeres nyelvszopogatás okozza leginkább.

Fogtorlódás

A torlódás azért alakul ki, mert nincs elég hely a fogaknak. Ennek oka lehet, hogy túl nagyok a fogak, túl kicsi az állkapocs, illetve kialakulhat amiatt is, hogy a tejfogak nem esnek ki időben, és a csontfognak nincs helye kinőni. Az ilyen fogsort sokkal nehezebb tisztán tartani, ezért gyakrabban alakul ki fogkő, fogszuvasodás és ínygyulladás.

Fogak közötti rések, hézagok

A harapás egy örökletes rendellenessége, vagy kialakult foghiány miatt szétcsúszott fogazat következménye. A probléma leginkább a felső metszőfogakra jellemző. Ez a harapási eltérés nem csak esztétikai szempontból okozhat gondot, beszédhibát is eredményezhet.

A harapási rendellenességek megszüntethetőek, kezelhetőek fogszabályozás segítségével gyermek és felnőtt korban egyaránt. Keresse fel rendelőnket és kérjen időpontot fogszabályozás konzultációra.

 

 

sk_SKSlovak
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?