A legfontosabb dolgok, amiket a foghúzásról tudni érdemes


Ha fogorvosról van szó, a legtöbb ember ódzkodik és undorral gondol rá. Sokan félnek a különböző eszközöktől, felszerelésektől és persze a fúró hangjától is. A legtöbben azonban azért nem mernek fogorvoshoz menni, mert rettegnek a foghúzástól. Ez az a művelet, amelyet általában akkor alkalmaznak, amikor már menthetetlenül károsodott egy fog, így eltávolítják azt a szájüregből.

Täydellinen hymy on kaikki mitä tarvitset ajanvaraukseen!

Älä odota enää, vaan kuuntele aiempien potilaidemme mielipiteitä!

Ezenkívül még számos oka lehet az eltávolításnak, hiszen a felszabadult hely a fogszabályozásban is segíthet és az előtörni nem tudó fogakat is szokás kiműteni. Az egyszerű foghúzás nem tartozik a műtéti beavatkozások közé és általában elég hozzá helyi érzéstelenítést is alkalmazni, ám komplexebb probléma esetén szükségessé válhat az úgynevezett sebészeti fogeltávolítás is, mely során összetettebb műveletekre és varrásra is szükség lehet.

Amikor már elkerülhetetlen a húzás

Bár a fogápolási reklámok, a szájhigiéniás prospektusok, és a szakértő fogorvosok minden tájékoztatást megadnak, mégsem mondható el, hogy a lakosság előszeretettel óvná a fogai épségét. Csak a felnőtt lakosság kis hányada rendelkezik ugyanis tökéletesen egészséges fogakkal, pedig a rendszeres fogmosás, a szájvíz, a fogselyem és a szűrővizsgálatok hosszú élettartamot garantálnak fogainknak. A legtöbb esetben ma már nincs szükség az eltávolításukra, hiszen a mai módszerek igyekeznek megóvni és újjáépíteni a lyukas vagy hibásan nőtt fogainkat.

Néhány esetben azonban mégis azt tanácsolják a szakértők, hogy döntsünk az eltávolítás mellett, hiszen többet árt a szánkban hagyott fog, mint amennyi előnyét élvezzük. Előrehaladott fogszuvasodás, fogágybetegség, fogbél gyulladás, törés, rágósíkból való szélsőséges dőlés vagy daganat besugárzás miatt általában a foghúzást javasolják. Ugyanígy érdemes eltávolítani a fogat a fogszabályzáshoz helyteremtésre, impaktált fogak esetében (pl. elő nem törő bölcsességfog) vagy hosszan megmaradó tejfogak esetén is.

Néhány betegség mellett viszont kimondottan ellenjavallt a foghúzás: ilyenek az érrendszeri betegségek, a vérzékenység, a májbetegség, a cukorbetegség, a pajzsmirigybetegség, az allergia, az alkoholizmus és a vesebetegség is.

Tanácsok foghúzás utánra

Mivel a foghúzás során nyílt seb keletkezik, ami könnyen elfertőződhet, néhány fontos dolgot be kell tartani a beavatkozást követően. Nem ajánlatos enni és rágni, míg az érzéstelenítő hatása el nem múlik, pár napig pedig rágjunk a másik oldalon, lehetőleg puhább ételeket. A felső fogak eltávolításakor az orrfújást is kerülni kell, illetve tilos köpni és öblögetni is. A sebet tilos piszkálni, nyelvvel tapogatni és szívogatni egyaránt. Egy-két napig a fizikai munka is kerülendő! Pár napig pedig ne együnk tejtermékeket, az alkoholt és a magas cukortartalmú italokat, ételeket mellőzzük. Nem ajánlatos rágyújtani sem, ám fájdalomcsillapítót akár többször is bevehetünk.

fiFinnish
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?