Nem minden fogorvostól félnek a gyerekek


A szülők életében az egyik legnehezebb feladat a cumiról való leszoktatás, a szobatisztaságra nevelés és a dackorszak gyötrelmei után, ha a gyereket fogorvoshoz kell vinni. A legtöbben ugyanis a mesékből és a felnőttektől is azt az információt kapják, hogy a fogorvosok veszélyesek, a fogorvosi rendelőktől pedig félni kell.

Täydellinen hymy on kaikki mitä tarvitset ajanvaraukseen!

Älä odota enää, vaan kuuntele aiempien potilaidemme mielipiteitä!

Ezért nem lehet elég korán elkezdeni egy gyerek fogápolásra való nevelését, amelyből a fogászati rendeléseket sem szabad kihagyni.

A kicsik (és a felnőttek) irreális félelmeik leküzdéséhez igazán erős kapcsolatokra van szükségünk, így semmi képen ne erőltessük a fogorvos meglátogatását és a fogápolást sem. A legjobb, ha felkeltjük az érdeklődését a dolog iránt és játékos, mókás formában kezdünk neki a tanításnak. Kezdetben olvashatunk neki meséket, amelyek a témával foglalkoznak, majd rajzfilmeket mutathatunk és akár a kapcsolódó dallamos gyerekzenéket is énekelhetjük együtt, amelyek meghozzák majd a kedvét a fogmosáshoz és a fogorvosi rendelő meglátogatásához.

Igazán nagy szükségük lenne a magyar gyerekeknek a fogorvosokra

Idén ősszel érkezett a hír, hogy az Országos Alapellátási Szövetség indítványozta, hogy kevesebb családi pótlékot kaphassanak azok, akik nem figyelnek kellően gyermekeik fogainak egészségére. Az az szülő, aki elmulasztja a szülöttének fogápolását és a probléma ellátásával sem törődik, alacsonyabb támogatást kapna. Erre a drasztikus lépésre pedig az elszomorító magyarországi statisztikák miatt lenne szükség.

Egy friss felmérés szerint Magyarország az európai országok rangsorában az utolsó harmadban helyezkedik el az epidemiológiai mutatók tekintetében, amely a fogak állapotát hivatott jelezni. Vagyis még egy-egy osztrák kisiskolásra alig egy lyukas fog jut, addig hazánkban három maradandó foga ki van már lyukadva egy 10-12 évesnek. Az adatok pedig a gyakorlatban azt is mutatják, hogy míg a 2-3. osztályban keletkező kis lyuk az általános iskola végére már menthetetlen állapotba kerül és húzáshoz vezet.

Érdemes felkeresni a gyermekfogászatokat

Sajnos kevés szülőben tudatosul, hogy a fogszuvasodás egy fertőző betegség, így akár már csecsemő korban elkapható, amikor az anyuka, apuka vagy valamelyik nagyszülő lenyalja a baba cumiját és visszateszi a szájába. De ugyanígy fertőzhet egy közösen használt kanál, pohár vagy a szájon puszilgatás is. A gyerek táplálkozása is rendkívül fontos a fogak megőrzése érdekében, a cukros ételek, italok és a magas szénhidrát tartalmú táplálékok sokáig a szájban maradnak és ott lepedéket képezve a baktériumok melegágyaként szolgálnak.

Szülőként tehát a feladatunk gyermekeink felvilágosítása, mennyire fontos a fogápolás a fő étkezések után, és a fő étkezés között ne fogyasszunk kritikusan káros ételeket. A gyermekfogászati rendelők pedig örömmel várják már az egészen kis lurkókat is, hogy megismertessék velük a fogorvoslás pozitív oldalát egy kellemes környezetben.

fiFinnish
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?