Nem minden fogorvostól félnek a gyerekek


A szülők életében az egyik legnehezebb feladat a cumiról való leszoktatás, a szobatisztaságra nevelés és a dackorszak gyötrelmei után, ha a gyereket fogorvoshoz kell vinni. A legtöbben ugyanis a mesékből és a felnőttektől is azt az információt kapják, hogy a fogorvosok veszélyesek, a fogorvosi rendelőktől pedig félni kell.

A tökéletes mosolyhoz csak egy időpont foglalás hiányzik!

Ne habozzon, hallgasson eddigi pácienseink véleményére!

Ezért nem lehet elég korán elkezdeni egy gyerek fogápolásra való nevelését, amelyből a fogászati rendeléseket sem szabad kihagyni.

A kicsik (és a felnőttek) irreális félelmeik leküzdéséhez igazán erős kapcsolatokra van szükségünk, így semmi képen ne erőltessük a fogorvos meglátogatását és a fogápolást sem. A legjobb, ha felkeltjük az érdeklődését a dolog iránt és játékos, mókás formában kezdünk neki a tanításnak. Kezdetben olvashatunk neki meséket, amelyek a témával foglalkoznak, majd rajzfilmeket mutathatunk és akár a kapcsolódó dallamos gyerekzenéket is énekelhetjük együtt, amelyek meghozzák majd a kedvét a fogmosáshoz és a fogorvosi rendelő meglátogatásához.

Igazán nagy szükségük lenne a magyar gyerekeknek a fogorvosokra

Idén ősszel érkezett a hír, hogy az Országos Alapellátási Szövetség indítványozta, hogy kevesebb családi pótlékot kaphassanak azok, akik nem figyelnek kellően gyermekeik fogainak egészségére. Az az szülő, aki elmulasztja a szülöttének fogápolását és a probléma ellátásával sem törődik, alacsonyabb támogatást kapna. Erre a drasztikus lépésre pedig az elszomorító magyarországi statisztikák miatt lenne szükség.

Egy friss felmérés szerint Magyarország az európai országok rangsorában az utolsó harmadban helyezkedik el az epidemiológiai mutatók tekintetében, amely a fogak állapotát hivatott jelezni. Vagyis még egy-egy osztrák kisiskolásra alig egy lyukas fog jut, addig hazánkban három maradandó foga ki van már lyukadva egy 10-12 évesnek. Az adatok pedig a gyakorlatban azt is mutatják, hogy míg a 2-3. osztályban keletkező kis lyuk az általános iskola végére már menthetetlen állapotba kerül és húzáshoz vezet.

Érdemes felkeresni a gyermekfogászatokat

Sajnos kevés szülőben tudatosul, hogy a fogszuvasodás egy fertőző betegség, így akár már csecsemő korban elkapható, amikor az anyuka, apuka vagy valamelyik nagyszülő lenyalja a baba cumiját és visszateszi a szájába. De ugyanígy fertőzhet egy közösen használt kanál, pohár vagy a szájon puszilgatás is. A gyerek táplálkozása is rendkívül fontos a fogak megőrzése érdekében, a cukros ételek, italok és a magas szénhidrát tartalmú táplálékok sokáig a szájban maradnak és ott lepedéket képezve a baktériumok melegágyaként szolgálnak.

Szülőként tehát a feladatunk gyermekeink felvilágosítása, mennyire fontos a fogápolás a fő étkezések után, és a fő étkezés között ne fogyasszunk kritikusan káros ételeket. A gyermekfogászati rendelők pedig örömmel várják már az egészen kis lurkókat is, hogy megismertessék velük a fogorvoslás pozitív oldalát egy kellemes környezetben.

hu_HUHungarian
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?