Kérjen tőlünk időpontot!

  Felnőtt fogszabályozás

  A tévhitekkel ellentétben felnőtt korban is lehet szabályozni a fogakat. Mivel ebben a korban már kifejlődött az állkapocs így leginkább a fogak mozgatására van lehetőség és hosszabb időbe telik a várt eredmény elérése, mint gyermekkorban. Másfajta fogszabályozó készülékeket használunk a felnőttek esetében, mint a gyermekeknél.

  Kisebb rendellenességek (pl.: kisebb torlódás, esztétikai gondok) kezelése esetében előfordul, hogy elegendő a kivehető fogszabályozó használata. Ennek több fajtája van: a hagyományos, ami nagyban hasonlít a gyerekfogászatban használthoz, ez a fém-műanyag kombináció. Egy másik fajtája az alinger, amit sokan láthatatlan fogszabályozónak neveznek. Azért kapta ezt a nevet, mert a fogsorra helyezett műanyag sín teljesen átlátszó, ezáltal esztétikus hatást kelt. Ezeket a síneket általában néhány hetente cserélni kell a kívánt eredmény eléréséig.
  A felnőttek közül sokan ódzkodnak a rögzített készülékek viselésétől, mert nem túl esztétikusak. Ennek a problémának a kiküszöbölésére már számos lehetőség áll pácienseink rendelkezésére.

  A hagyományos, fémből készült fogszabályozón kívül fogszínhez igazodó kerámia készülék is kapható, ami sokkal esztétikusabb és kevésbé feltűnő. Ezeket a fogív külső felületén rögzítik. Megtalálható még az úgynevezett lingualis (lingvális) fogszabályozó, ami a fogív belső részén kerül rögzítésre. Ez a konstrukció szintén esztétikus, hiszen nem látszik kívülre.

  A rögzített fogszabályozó levételét követően készül el a retenciós készülék. Erre azért van szükség, hogy az elért eredményt meg tudjuk tartani, ugyanis előfordulhat, hogy a fogak elkezdenek elmozdulni a helyükről. A retenciós készülék lehet kivehető illetve rögzített. A rögzített retenciós készüléket általában a front régióban rögzítik 6 fogon alul-felül a fogív belső részén, így nem látszik kívülre. A kivehető készüléket többnyire éjszaka, de összességében napi 10-12 órán át érdemes viselni.

  Gyermek fogszabályozás

  A gyermekek szájában összesen 20 tejfog található, 5-5 minden régióban. A fogváltás beindulásával 20 fog helyére 32 maradó fog nő ki, ami sok problémához vezethet. A fennálló vagy kialakulóban lévő rendellenességek (például: szűk fogív, nyitott harapás, torlódás) korai felismerése és megfelelő kezelése esetén, elkerülhető a nagyobb gondok kialakulása.

  Fogszabályozással kapcsolatos első vizsgálatra érdemes elhozni a gyermeket már 5-6 éves korban. Nyíregyházi rendelőnkben lehetőség van ingyenes konzultációra, ahol a fogszabályozó szakorvos teljes körű vizsgálatot végez és felvilágosítást nyújt a szülőknek.

  Az első fogszabályozó 8-9 éves korban készülhet el, ami speciálisan váltó fogazathoz való, hiszen nem kell megvárni azt, amíg minden tejfog lecserélődik maradó fogra. Ezeknek a készülékeknek a viselése éjszaka javasolt, de napközben is jó, ha pár órán át hordja a páciens. Ennek a konstrukciónak az eredményessége nagy részben a szülők felelőssége, hiszen ha nincs a gyerek szájában a készülék, akkor nem érünk el vele hatékony eredményt. Napi 10-12 óra viselése az ajánlott.

  Hogy mennyi ideig szükséges használni ezeket a készülékeket, az szituációtól függ. Nem lehet általánosítani, mert minden ember és minden szituáció más. Akár 1-4 évig is szükséges lehet a kivehető fogszabályozó készülék viselése.

  A fogváltás menete: általában 6 éves korban bújnak elő az első maradó nagyörlő fogak, vagyis a hatosok. 7-8 éves korban kezdődik a tejfogak elvesztése és helyükre megérkeznek a maradó fogak. Ez a váltó folyamat 13-14 éves korban fejeződik be. A bölcsességfogak később, már felnőtt korban törnek elő,de az utóbbi években egyre gyakrabban fordul elő, hogy ki sem bújnak, mert csírájuk sincs.

  A tökéletes mosolyhoz csak egy időpont foglalás hiányzik!

  Ne habozzon, hallgasson eddigi pácienseink véleményére!
  hu_HUHungarian
  Open chat
  Üdvözöljük!
  Miben tudunk segíteni?