Kérjen tőlünk időpontot!

Gyökérkezelés – mit takar a folyamat?

A gyökérkezelés szó hallatán sokakban élénk kép jelenik meg különböző kellemetlen fogászati élményekkel kapcsolatban. Tudjuk-e valójában mit jelent a gyökérkezelés folyamata és miért van rá szükség?
A hidegre-melegre érzékenység az egyik legjellemzőbb tünete annak, hogy sürgősen fogorvoshoz kell fordulni, a fogérzékenység sokszor utalhat a gyökérkezelés szükségességére.
Mi okozza az érzékenységet és a fájdalmat?
A kilyukadt és romlásnak indult fog belsejében, azaz a fogbélben (pulpa kamrában) az oda bejutott majd szaporodó baktériumok szó szerint lassan lebontják a fogbél anyagát, meleg, kis helyen viszonylag gyors szaporodásuk és helyigényük okozza az élénk fájdalmat. Érdemes minél korábban fogorvost keresni a tünetek észlelését követően, még mielőtt a fog körüli szövetekbe is bejutó baktérium különféle gyulladásos állapotokat idéz elő.

Gyökérkezelés a fog megtartása érdekében

Évekkel korábban egy ilyen fogat nagy valószínűség szerint kihúztak, azonban a gyökérkezelés segítségével sokkal nagyobb esélyünk van a fog megtartására. Ennek során a szuvas részek eltávolítását követően a fog belsejében lévő idegeket, élő szöveteket eltávolítjuk, a gyökércsatornákat teljes egészében kitisztítjuk, fertőtlenítjük, majd a későbbi – kiszáradás utáni – repedések megelőzése érdekében gyökértöméssel látjuk el, ezt követi a fog fedő tömése. Természetesen ez így megfogalmazva nagy léptekben rendkívül egyszerűen hangzik, azonban minden lépés számos apró beavatkozást takar.

A gyökérkezelés a szaktudás mellett igen nagy precizitást igénylő beavatkozás, a fogászati mikroszkóp segítségével pedig a maximalizmusra törekszünk rendelőnkben, az elégedett páciens érdekében. Semmivel sem kellemetlenebb, mint a hagyományos gyökérkezelés, ugyanakkor a kezelés sikeressége sokkal hatékonyabb, ezért érdemes első alkalommal olyan rendelőt felkeresni, amelynek felszereltségében ott van a fogászati mikroszkóp.

Mikroszkópos fogászat

A mikroszkópos gyökérkezelés a mai kor egyik legújabb vívmánya a fogászati eljárásokat tekintve. Legnagyobb segítséget a mikroszkóp a gyökérkezelés során fejt ki, ugyanis a gyökércsatornák feltárása során a legnagyobb hatékonysággal tudjuk eltávolítani az abban szaporodó baktériumokat, elkerülve ezzel az esetleges későbbi panaszokat, újra megjelenő fájdalmakat.
Akár 25-szörös nagyítása révén a sokkal nagyobb precizitással térképezhetők fel az olyan gyökércsatornák, amelyek szabad szemmel nem láthatóak, esetleg szabálytalan alakúak. Fogászati mikroszkóp segítségével ezekből a csatornákból is eltávolíthatóak a baktériumok, így a fog megtartására sokkal nagyobb esélyünk van. A kezelést nagyban segíti, hogy a fogászati mikroszkóp beépített LED világítással rendelkezik, így az érintett területek kiválóan láthatóvá válnak, nem csak a fogorvos, hanem a páciens részére is, aki egy monitor segítségével nyomon követheti a teljes folyamatot.

Nyíregyházán is elérhető

Nyíregyházi rendelőnkben a régióban egyedülálló módon a LABOMED DNT típusú fogászati mikroszkóp segítségével igyekszünk pácienseinket a fájdalomtól azonnal megszabadítani, a mikroszkópos gyökérkezelés segítségével pedig törekszünk a fog minél hosszabb távú megtartására. Kérje Ön is ingyenes konzultációnkat!

mikroszkopos-fogaszat
fogorvos-nyiregyhaza
Tedd a mosolyod velünk

A tökéletes mosolyhoz csak egy időpont foglalás hiányzik!

Ne habozzon, hallgasson eddigi pácienseink véleményére!

A Smile Design Center csapata

Ismerjen meg minket!

Pácienseink véleménye

(Valódi emberek…)