Kérjen tőlünk időpontot!

  Sokak számára jelenthet megoldást a különböző fogászati problémák esetében a fog implantátum. Számos olyan, foghiány okozta probléma megelőzhető vele, amely mind esztétikai mind egészségügyi szempontból nagy kockázatot jelent. A foghiány esztétikai oldalát vizsgálva kimutatható, hogy a hiányos fogazat csökkenti az önbizalmat, kevesebbet merünk mosolyogni, amely egészen odáig vezet, hogy a saját önértékelésünk csökkenése kihat majd a társas kapcsolatainkra is. Egészségügyi szempontból sem előnyös a hiányos fogazat: az elvesztett fog helyén a rágási képesség csökken (mint tudjuk, az étel nem megfelelő őrlése esetén jönnek az emésztőrendszeri problémák), a fogak elmozdulhatnak eredeti pozíciójukból, a foghiány miatt különféle állkapocs-ízületi problémák jelenhetnek meg.

  A fog eltávolítás után, a fogmeder rész elveszíti eredeti funkcióját (fog tartási funkció), utána összeesnek a lágyrészek, összeesik a csontos rész és elkezd elvékonyodni. Ennek a csontállománynak a volumene jelentősen kisebb lesz, mint azok a szöveti viszonyok, amelyek a saját foggal rendelkező fogállományt képezik. A korábbi technológiák elsősorban az úgynevezett hidak segítségével tették lehetővé a fogak pótlását, azonban a technika és az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a fog implantátum ma már egy általánosságban ismert dolog.

  Mindenképpen a fog implantátum mellett és a híd pótlások ellen szól az a tény, hogy az implantátum esetében nem szükséges további fogak lecsiszolása. További előnye, hogy az implantálás segítségével akár teljes fogsorok is pótolhatóak. Ezek az implantátumra rögzített, nem kivehető pótlások sokkal inkább képesek az eredeti rágási képesség visszaadására, mint a kivehető fogsorok. Használatuk szinte teljesen ugyanolyan érzetet kelt, mintha azok a valódi fogaink lennének.

  A fogbeültetés elsősorban azoknak ajánlott, akiknél a különböző konzerváló fogászati módszerek, fogtömések már nem jelentenek megoldást, illetve ha a különféle fogágy betegségeket már nem tudják megállítani (nem megtartható a fog). A fogágy betegségek bizonyos esetekben sajnos olyan mértékben hatalmasodnak el, hogy minden küzdelem ellenére a fog eltávolításra kerül. Ide sorolhatóak még azok az esetek, amelyek balesetek következményei, amikor a fog eltörik, elreped és nincs lehetőség a megmentésére.

  Fentebb írtak alapján a fogbeültetés legcélszerűbb ideje a fog eltávolítását követően az azonnali implantátum beültetés. Ehhez természetesen tisztázni kell a csont alapvető állapotát. Legoptimálisabb olyan csontba behelyezni az implantátumot, ahol az adott időpontban a csont teljesen egészséges, gyulladásmentes.

  Implantátum beültetés előtt csontpótlás?

  Alapvetően a csont kínálat, illetve az anatómiai régiók határozzák meg azokat a területeket, ahová implantátumokat lehet behelyezni. Amennyiben kevés a csontállomány, csak részlegesen lehetséges az implantátumot behelyezni. Ez hosszú távon hátrányosan befolyásolja az implantátum minél hosszabb távú kihordását Ilyenkor szükséges a csontot pótolni és az anatómiai régiókat egy kicsit átalakítani. Saját csonttal, illetve különféle csontpótlókkal lehetséges ezt elvégezni. Az egyes anatómiai deformitások (pl. az arcüreg öble a felső rágófogak és a kisőrlők esetében) bizonyos páciensek esetében jelentősen pneumatizálnak (légtartóak), így az itt elhelyezkedő csont csak minimálisan teszi lehetővé az implantátum befogadását. Ilyenkor úgynevezett arcüreg emelő műtétet alkalmazunk, hiszen ezt a csontállományt kis mértékben kell csak megnövelni.

  Adott esetben ez nem mindig egy külön műtétet jelent, hiszen van lehetőség az implantátum beültetése során a csontfuraton keresztül az arcüreg nyálkahártyáját megemelni, és ez alá csontpótló anyagot halmozni. Ellenkező esetben a legrövidebb implantátum behelyezése során is az implantátum jelentős része az arcüregbe kerülne, ez az implantátum időben hamarabbi elvesztéséhez és az implantátum arcüregbe történő becsúszásához vezet.

  Az úgynevezett arcüreg emelő műtét egy nyitott technikával végzett eljárás, amely azt jelenti, hogy az íny metszést követően az arcüreg szájtornác felőli falát óvatosan feltárjuk, egy csontablakot készítünk, és a csontablakon keresztül az arcüreg nyálkahártyáját finom technikával felemeljük. A felemelt nyálkahártya alá csontpótlót halmozunk és az implantátumot ebbe a csontpótló anyagba, illetve a kevés saját csontállományába helyezzük. Ezt követően, amikor az íny meggyógyult, akkor lehet készíteni rá a pótlást. A pótlás elkészülését követően pedig rögzítésre kerül az implantátumba kerülő felépítmény is. Az implantátum belsejébe egy csavaros módszerrel a fejrészt és a fejrészre pedig a pótlást, fogkoronát rögzítjük. Ennek két módja lehet, ragasztott vagy szintén csavaros módszerrel:

  – amennyiben a ragasztott módszert alkalmazzuk, gyakorlatilag a fejrészről a fog nem távolítható el, ilyen esetben csak a koronának az eltávolításával tudunk hozzáférni az implantátumot környező nyálkahártyához.
  – amennyiben csavaros pótlást készítünk, úgy a pótlás eltávolítható, tehát oldható ez a kapcsolat. Az implantátum alatt professzionálisan lehet az ínyt takarítani, a fogkövet eltávolítani és ezt követően az implantátumra a pótlást visszahelyezni.

  Szeretnénk a mosolyát tökéletessé tenni!

  Hiányzik egy, vagy több foga? Megvizsgáljuk az implantátum beépítésének a lehetőségeit! Kérjen időpontot!

  Fog implantátum, amely azonnal terhelhető?

  Ahhoz, hogy ennek jelentését megértsük, tisztában kell lennünk a fogbeültetés lényegével: a fogíny alá, a csontba helyezett implantátum felülete olyan speciális anyagból készült, amely a fog eltávolítást követően, illetve a fog hiány területén végzett beavatkozásoknál a csont gyógyulási időszakában „összecsontosodik” azzal. Alapvetően – például egy fog pótlása esetében a behelyezett műgyökér immobilitása kiemelten fontos, ezért azok javarészt nem tartoznak az azonnal terhelhető kategóriába. Vannak azonban olyan esetek, ahol több foghiány pótlására kifejezetten alkalmas eljárásként a fogbeültetés ajánlott, ekkor már nagyobb az esély arra, hogy azonnal terhelhető implantátumként beszéljünk róla. Ilyen esetekben ugyanis a több implantátum valamilyen formában összekapcsolódik (pl. sín), amelynek hatására a stabilitása megnövekszik. Megvan az esélye annak, hogy a fogbeültetés utáni rágási folyamatok sem mozdítják el az implantátum – szerkezetet. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a fogbeültetés előtti számos vizsgálat (CT, Stb.) eredményei minden esetben befolyásolják azt, hogy a fog implantátum mennyire és mikor lesz terhelhető.

  A jól behelyezett és megfelelően karbantartott implantátumok akár élethosszig funkcionálhatnak a szájüregben, hasonlóan a saját fogakhoz. Azonban hasonlóan ahhoz, ahogy valaki elveszíti a saját fogát, az implantátumot bizonyos kontrollálatlan és kezeletlen esetekben még hamarabb el lehet veszíteni. A napi fogmosás során különös tekintettel kell lenni az implantátumokat környező szöveti struktúrákra, illetve az implantátumokon lévő fogkoronákra, illetve pótlásokra. Nem elég csupán egyszerű fogmosó technikát alkalmazni; szükséges, hogy az implantátum környezetében lévő pótlásokat alámossuk, illetve körbetakarítsuk. Erre több speciális eszköz is rendelkezésre áll.

  Alkalmazhatunk

  • normál fogselymet,
  • fogköztisztító fogkefét
  • speciálisan olyan fogselymeket, amelyeket a hídpótlások alá és az implantátumok köré tudunk bevezetni,
  • szájzuhanyt
  • illetve amennyiben rendszeres fogászati kontrollra járunk, lehetőség van a rendelőben professzionális tisztításra a fogközök körül, mint pl. depurálásra, homokfúvásra.

  A korszerű elektromos fogkefék a gyakorlatban igen jónak mondható tisztító hatással rendelkeznek, de ha valaki megfelelően tud manuális fogkefével a fogak és a fogpótlások minden felszínén tisztítást végezni, akkor gyakorlatilag kevés különbség van a manuális illetve az elektromos fogkefe használata között.

  Milyen esetben nem ajánlott a fog implantátum?

  Ha Önnek:

  • kezeletlen magas vérnyomása,
  • kezeletlen cukorbetegsége,
  • daganatos betegsége van.

  Szintén nem ajánlott a fog implantátum azoknak a betegeknek, akik nemrégiben kemoterápián vagy sugárkezelésen estek/esnek át, illetve bizonyos immunrendszeri vagy vérképzőszervi megbetegedésben szenvednek.

  Pácienseink véleménye

  (Valódi emberek véleménye)
  hu_HUHungarian
  Open chat
  Üdvözöljük!
  Miben tudunk segíteni?