Mit kell tudni az Airflow technikáról?


A fogászat legnagyobb kártevője a fogkő. Nagy részét ételmaradékok alkotják, ezért sajnos még az alapos szájhigiénia betartása mellett is mindenkinél jelen vannak. Étkezések alkalmával a fogak és pótlások felszínén egy vékony, színtelen plakkréteg rakódik le. Ez a réteg a nyálban lévő ásványi anyagok miatt elkezd megkeményedni egy idő után. Ezt az elmeszesedett réteget hívják fogkőnek. Ha ínnyel érintkezik gyakran gyulladást, fogágy betegséget okozhat.

Täydellinen hymy on kaikki mitä tarvitset ajanvaraukseen!

Älä odota enää, vaan kuuntele aiempien potilaidemme mielipiteitä!

Ami fogszuvasodáshoz, rosszabb esetben a fogaink elvesztéséhez is vezethet. Az íny rövid idő alatt képes begyulladni, visszahúzódni és ilyenkor elkezd elsorvadni.

Első gyanús jelnek kell tekintenünk a vörös ínyt, vagy ha fogmosások alkalmával vérezni kezd. Ezek nem csak esztétikai problémák, hanem nagyon károsan hathatnak az egész testünkre. A fogkő megtámadja a fogágyat, különbözős fogbetegségeket okozhat, amik teljesen tönkreteszik a fog tartószerkezetét.

Hogyan működik a rendelőnkben is használt Airflow-technika?

Az ultrahangos fogkőeltávolítás leghatékonyabb típusa az Airflow-technika. A speciális készülék által keletkezett rezgések finom szemcséjű porrá zúzzák a fogkövet, de a fog felszínén megmaradhatnak a szabad szemmel már nem látható legapróbb szemcsék. Ezek miatt a fogkőlerakódás újra kialakul, hiszen a fog felszíne nem teljesen sima, hanem meg tudnak rajta tapadni az újabb lerakodások. Az apró kövecskéket az Airflow-technika által használt por befújásával teljesen el tudják tüntetni, így a lepedék egy sima fogfelületen nem tud megülni a jövőben.

Egy speciális géppel a levegő, a víz és a szódabikarbóna egyvelegével távolítják el a szennyeződést. Mivel a szódabikarbóna teljesen természetes anyag, így a lenyelése sem okoz semmilyen problémát. Ezzel a módszerrel visszakapjuk fogaink fényét, fehérségét. Lehetőség van a por ízesítésére, általában ez citrom aromával történik, így a kezelést egy frissítő szájzuhanyként fogjuk megélni.

Milyen gyakran érdemes elvégeztetni a fogkőeltávolítást?

Mivel félévente érdemes ellenőriztetni fogaink állapotát, így ezeken a kontrollokon a szakorvosaink nyomon tudják követni a fogkő lerakódásunk súlyosságát. Akik hajlamosabbak a fogkövesedésre, vagy valamilyen ínybetegségben szenvednek, azoknak ezeken az alkalmakon érdemes az Air flow technikás tisztítást elvégezni. A rögzített fogszabályzóval rendelkező páciensek is jobban ki vannak téve a lepedék lerakodásának, illetve ők nehezebben tudják tökéletesen megtisztítani a fogaikat. Az eljárás után ajánlatos egy úgynevezett védőlakkal kezelni a fogsort. Ezzel a lehető legtartósabb eredményt tudják elérni. Jó tanácsként az orvosaink el szokták mondani, hogy egy ilyen kezelés után érdemes 5-6 napig kerülni a színes ételeket, a teákat, szörpöket, kólát.

Kezelés után sikamlósabbnak, tisztábbnak fogja érezni a fogát. Nagy előnye ennek a technikának, hogy az anyag a fogak közötti kis résekbe is betud hatolni, így a kémiai fogfehérítésre nincs szükség. Megnyitja az ínygallért, így az itt megbúvó lepedéket is eltávolítja.

fiFinnish
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?