A sinus lift, a csonthiány segítője


A fogászati kezelések során sokszor előfordulnak olyan kifejezések, melyek laikus füllel bizony értelmetlen halandzsának tűnhetnek. Ilyen esetekben a páciensek felesleges ijedelemnek vannak kitéve, hiszen nincs is annál zavaróbb, ha az amúgy is félő ember nem érti mi baja vagy mit fognak tenni vele. Természetesen a kiváló szakemberek ilyen esetekben tájékoztatják az embereket, milyen eljárás vár rájuk, kérés nélkül magyarázzák el a szaknyelv jelentését, az eljárások menetét. Sok eljárás rutin műveletnek számít és csak a neve tűnik bonyolultnak, ilyen a sinus lift is.

Dokonalý úsmev je všetko, čo potrebujete na rezerváciu termínu!

Už nečakajte, vypočujte si názory našich predchádzajúcich pacientov!

A tartós foghiányban szenvedőknél kialakult csontpusztulás végett az implantátumok elhelyezése lehetetlen művelet, hiszen az orvosok nem tudják hova helyezni azokat. A fogtechnika előrehaladtával azonban létrejöttek olyan eljárások is, mellyel ezek a gondok is kiküszöbölhetőek, így nem csak gyönyörű fogsort tudnak már varázsolni, de a régi rágófunkciókat is vissza tudják állítani. Mi köze ehhez a sinus liftnek? Egyszerű a válasz, a sinus lift nem más, mint csontpótlási eljárás, melynek során lehetővé teszik az implantátumok elhelyezését.

Arcüreg emelés

Tartós foghiánykor, fogágy betegségkor vagy csontsorvadás esetén kialakulhat csontpusztulás, mely során implantátum sem helyezhető fel a betegnek. Szerencsére a sinus lift eljárásnak köszönhetően ez már a múlté. Az eljárás során a felső állcsonton vertikális irányú csontpótlást végeznek. A Sinus szó latin kifejezés, melynek jelentése arcüreg. A csontállomány hiányától függően belső és külső sinus lift lehetséges. Míg a belső zárt arcüreg emelésnél csak kisebb mértékű csonthiányt pótolnak, addig a külső arcüreg emelésnél már nagyobb mértékű pótlást végeznek.

Az utóbbi eljárás nagy előnye, hogy a 4-5 mm vastagságú meglévő csontállománynál akár az implantációk beültetésével egy időben is elvégezhető a feltöltés. Ennek köszönhetően nem csak a gyógyulási idő rövidül le, de a beteg is hamarabb örvendezhet a gyönyörű új fogsorának. Önmagában csak az arcüreg feltöltés után kb. 8 hónap szükségeltetik a gyógyuláshoz.

A sinus lift, előnyeinek köszönhetően, az egyik legsikeresebb és legmegbízhatóbb eljárás. A nem implantálható területek feltöltésével olyan helyeken is elvégezhető az eljárás, ahol korábban nem volt lehetőség. Természetesen vannak olyan esetek, amikor ez az eljárás sem megoldás. A sinus lift kezelés során a rágófogak területén lehetséges a csontpótlás. Ez természetesen függ attól is, hogy az egyén arcürege hogyan helyezkedik el, hiszen ez egyénenként változó, kinek nagyobb, kinek kisebb.

Mivel a leggyakrabban eltávolított fogak a nagyőrlő fogak, melyek a legkorábban bújnak elő (általában 6 éves korban), így a sinus lift a gyakori eljárások közé tartozik. Az eljárásnak köszönhetően olyan emberek is esélyt kaphatnak, akik már korai éveikben elvesztették valamely rágófogát. A rágófogak pótlásához legalább 2 cm hosszú és 4,5-5 mm átmérőjű csavar felhelyezése kell. Sokszor azonban nem megoldott, hiszen a visszamaradó csontméret ennek töredéke, a sinus lifttel ez azonban már a múlté.

sk_SKSlovak
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?