Ne csak akkor vigyük gyermekeinket fogorvoshoz, ha már baj van


A gyermekfogászat jelentősége sokkal nagyobb, mint azt szülőként gondolnánk, hiszen gyermekeink fogainak egészsége egész életükre hatást gyakorol majd. Az egészséges fogak elősegítik a gyerkőcök probléma mentes életét. Nagy jelentősége van annak, hogy még egészen kis korban megismerkedjenek a fogorvosi rendelővel, a fogászati kezelésekkel. A gyermekkorban kialakult fogászati problémák többsége mögött legtöbbször genetikai okok húzódnak meg. Az első találkozás a fogorvossal meghatározó élmény lesz.

Dokonalý úsmev je všetko, čo potrebujete na rezerváciu termínu!

Už nečakajte, vypočujte si názory našich predchádzajúcich pacientov!

Nagyon fontos, hogy a legkisebb páciens is kellemes élményekkel távozzon a rendelőből. Ha az első találkozásra jó emlékként fog gondolni, akkor nem lesz oka a későbbiekben félni a fogorvosoktól.

De mikor vigyük először a gyereket fogászatra? A szülőnek mindig azt ajánljuk, hogy akár többször is látogasson el hozzánk a gyerekével. Első lépésként ismerkedjen meg a váróteremmel, az orvosokkal. Megismerkedhet a kezelőszékkel, a műszerekkel és már nem fog legközelebb félni az ismeretlen dolgoktól.  Ne érezze magát semmire rákényszerítve. Idővel a lurkó önszántából fog a kezelőszékbe pattanni. 3 éves korára mindenképp érdemes egy fogorvosnak ellenőriznie gyermekünk fogait, még akkor is ha nincsenek panaszok.

Tejfog szuvasodása

Sajnos, még ma is él az a tévhit, hogy a tejfogak szuvasodásával nem kell foglalkozni, hiszen ezek csak átmeneti fogak. Ha ez igaz lenne nem is lenne szükség a gyermekfogászatokra. De a tejfoggal ugyanúgy kell foglalkozni, mint a maradandó fogakkal. A tejfog szuvasodása azért következik be sokkal könnyebben, mert a zománc vastagsága feleakkora, mint a maradandóé. A szuvasodás megelőzésében első szerepe a szülőnek van.

Amennyiben kellően figyelemmel kísérjünk a lurkó fogainak az állapotát, hamar szembe fog tűnni a szuvasodás. Ha pedig észrevettük, minél hamarabb nézessük meg a fogorvosunkkal. Amikor a tejfog felületén még csak kicsi a szuvasodás, éppen megjelent, akkor könnyebb eltávolítani a szuvas részt, mert elegendő elcsiszolni, majd ecsetelni. Amikor a tejfog szuvasodása különösen mély, akkor azt azonnal kezelni kell, mert gyulladással és lázzal járhat. Ilyen esetben a gyermekfogászat kezelés gyökérkezelést jelent, valamint antibiotikum kúrát.

Megelőzés

A leggyakrabban alkalmazott megelőző eljárások a fluoridkezelés és a barázdazárás. A barázdazárás elsősorban preventív ellátás. Feladata az, hogy megelőzze a fogszuvasodás kialakulását. A fogakon található természetes rágófelszíni barázdák és gödröcskék kedvező feltételt teremtenek a fogszuvasodás kialakulásának. A kezelés során egy speciális fluorid tartalmú anyaggal feltöltjük a fogak barázdarendszerét. Ezzel az anyaggal lezárják a barázdákat, a felszíneken megakadályozza a plakk lerakódását és a fogszuvasodást. Az anyag pár éven belül kitöredezik a fogból, de addigra a gyermek felcseperedik, tudatosan tisztítja a fogait. A fluorid nagyon hatékony eszköze a fogszuvasodás megelőzésének. A fluoridok elősegítik az ásványi anyagok visszaépülését a meggyengült fogzománcba, bevitele erősíti a fogzománcot a fogszuvasodással szemben.

sk_SKSlovak
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?