Amit a fogszabályozásról tudni kell


A fogszabályozás egy kíméletes, de határozott módszer arra, hogy a helytelen pozícióban álló fogakat hónapok alatt megfelelő helyre állítsa. A menete tudományos alapokra épülő, tudatosan megtervezett lépések sorozata. Bármely életkorban képes szebbé tenni egy mosolyt, mégis létezik egy optimális időszak a kezelés megindítására. Az ebben az életkorban elkezdett kezelés garantálja ugyanis a legjobb eredményt.

Dokonalý úsmev je všetko, čo potrebujete na rezerváciu termínu!

Už nečakajte, vypočujte si názory našich predchádzajúcich pacientov!

2 fő csoportja van. Az egyik a gyerekkori, a másik a felnőttkori fogszabályzás. Tévhitekkel ellentétben felnőtt korban is tökéletesen lehet szabályozni a fogakat. Ebben az időszakban már kifejlődött az állkapocs, így leginkább a fogak mozgatására van lehetőség, bár a ráfordított idő mindenképp hosszabb, mint a gyermekkorban.

Felnőttkori fogszabályzás

Másfajta fogszabályzó készülékeket használunk a felnőttek esetében, mint a gyermekeknél. Kisebb rendellenességekkor gyakran elégnek bizonyul a kivehető változat. Ennek a fajtának is kettő csoportja van. A hagyományos, ami hasonlít a gyerekfogászatban használthoz, ez a fém-műanyag kombináció. Másik az úgynevezett láthatatlan típus, amelynél a fogsorra helyezett műanyag sín átlátszó. Legtöbb felnőttől távol áll a rögzített mód, esztétikai szempontok miatt. De elérhetőek már szinte teljesen észrevehetetlen eszközök is. A hagyományos, fémből készült fogszabályzón kívül fogszínhez igazodó kerámia készülék is kapható, ami kevésbé feltűnő.

De választhatóak a fog belső oldalára felszerelt megoldások, így akkor sem kell megijedni ha a fogaink rendellenessége olyan mértékű, hogy az orvosok az állandó szabályzást ajánlják. Felnőttkorban a kezelésre nem mindig a fogak helyzete miatt van szükség. A mély harapásra, a nyitott harapásra és a kereszt harapás megszüntetésére is megoldást nyújt. Ilyen korban az ember nem a szülői kényszer miatt, hanem önszántából szeretne tökéletes mosolyt magának. Ezért sokkal precízebben ügyel a szájhigiéniára, mint esetleg gyermeki fejjel. Bármennyire lenne jó elkerülni, sajnos vannak olyan esetek, amikor a fogszabályzás első lépésként bizony fogat kell eltávolítani. Ilyenkor egyszerűen helyet kell felszabadítani a többi fognak. Minden ilyen fogeltávolításnál hosszas konzultáció zajlik az orvos és a páciens között.

Gyermekkori fogszabályzás

A gyerekek szájában 20 db tejfog található. A fogváltás beindulásával a 20 fog helyére 32 maradó fog nő ki, ami sok problémához vezethet. Sajnos gyakran ilyenkor alakulnak ki a fogászati rendellenességek. Például a nyitott harapás, torlódás vagy a szűk fogív. A szabályzással kapcsolatos első vizsgálatot érdemes már 6 éves kor körnékére tenni. Ilyenkor az orvos már látja az esetleges későbbi problémákat. Az első fogszabályozó 8-9 éves korban készülhet el, ami speciálisan váltó fogazathoz van tervezve. Ilyenkor a gyermek csak éjszaka viseli a készüléket. Ennél a szabályzásnál nem kell megvárni a tejfogak teljes cseréjét, hiszen legtöbbször már ott rossz pozícióban bukkannak elő az új fogak. Ennek az eredménye a fogváltástól, a rendellenesség mértékétől és az állkapocs állapotától függően 1-4 évig kitarthat.

sk_SKSlovak
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?