Minden, amit a fogkőről tudni kell


Étkezéseink során a fogunkra lerakodik egy vékony plakk réteg. Bármennyire próbálunk óvatosak lenni, ez az átlátszó réteg minden esetben megjelenik a fogainkon. Ezek lebontásáért baktériumok a felelősek, amelyek savas környeztet alakítanak ki. A nyálban lévő ásványi anyagok és a sav miatt a lepedék réteg elkezd megszilárdulni. Minél vastagabb a réteg, annál jobban táplálja a baktériumokat, annál savasabb lesz a környezet. Ilyenkor a megszilárdult plakkon a következő ártatlannak tűnő réteg sokkal könnyebben megtapad és valójában kezdetét is veszi a fogkő képződés. Jogosan gondolhatjuk, hogy megfelelő fogmosással ez a kellemetlenség kiküszöbölhető, ám valójában ekkor is van esélye a kialakulásnak.

Dokonalý úsmev je všetko, čo potrebujete na rezerváciu termínu!

Už nečakajte, vypočujte si názory našich predchádzajúcich pacientov!

A fogkövet két nagyobb csoportra tudjuk osztani, egyik az íny alatti, másik az íny feletti lerakódás. Azokon a fogakon nagyobb az esély a kialakulásnak, ahol a nyálmirigy kivezetős nyílásai helyezkednek el, ilyenek a metszőfogak, szemfogak, és a fogaink nyelvünkhöz érintkező része. Vannak sajnos lerakódásra is hajlamosabb páciensek, ilyen esetek lehetnek a szabálytalan fogsorral születettek, vagy egy rosszul felhelyezett korona tulajdonosai. Befolyásoló tényező lehet a dohányzás is, a dohányos emberek fogai sokkal hamarabb kövesednek.

A fogkő pont úgy működik, mint egy nagy baktérium telep, ez gyulladáshoz vezet, mely az egész immunrendszerünket befolyásolja. Épp ezért javasolt félévente fogkőkezelésen részt venni, mely során nem csak a plakk réteget távolítják el, hanem egy speciális eljárással felpolírozzák a fog felszínét, így a következő réteg sokkal nehezebben fog megtapadni a fogon. Ezzel az egyszerű beavatkozással tükörsima felületet érhetnek el, amiről szó szerint lecsúsznak az ételmaradékok. A fogkő eltávolítás során a kellemetlen szájszag is a múlté.

Fájni fog a beavatkozás?

Néhány esetben sajnos még ultrahangos kezelés során is felléphet fognyaki érzékenység. Ennek az oka az ,hogy a fogkő eddig egy helyen nyomta az ínyt, ott kisebb nagyobb gyulladást okozva. Ezt a gyullad területet megpiszkálva lehet kellemetlen érzés. Minél nagyobb a fogkő réteg, annál fájdalmasabb lesz a kezelés. Ha rendszeresen, félévente ellátogatunk a fogorvosunkhoz, akkor a plakkréteg sem fog elburjánzani, így a beavatkozás sem fog fájni. A kezelés (fogkő eltávolítás és polírozás) nagyjából 60-80 percet vesz igénybe. Természetesen jelentős mennyiségű fogkő esetében ez az idő megnőhet. Az íny alatti területeknek gyakran szüksége van egy utólagos kezelésre is.

Az ultrahangos beavatkozás a fogzománcot nem károsítja, a készülék kicsi rezgő mozgása miatt a fogkő darabkák lepattognak a felszínről. A rezgés során apró légbuborékok keletkeznek, amelyek segítenek felbontani a megkövesedett réteget. A fogkő eltávolítás az ön igényeihez mérten történhet érzéstelenítés nélkül és zsibbasztással is. Ha a fogkő már vastagabb rétegben bevonta a fogunkat, akkor minden bizonnyal az érzéstelenítés mellett kell döntenünk, így elkerülhetjük a fájdalmakat. De ha 6-8 havonta sort kerítünk a fogkő eltávolításra, akkor semmi esetre nincs okunk félni a kellemetlenségektől.

sk_SKSlovak
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?