REFERENCIÁINK

4431 Nyíregyháza-Sóstó, Fürdőház tér 1.

Telefonszám

+36(20)483-8855

Minden, amit a fogkőről tudni kell

Étkezéseink során óhatatlanul lerakodik a fogunkra egy vékony, átlátszó, úgynevezett plakkréteg. A tápanyagok lebontása során a baktériumok által létrehozott savas környezetben idővel megülnek a nyálban jelenlevő ásványi anyagok, a lepedék ennek hatására egyre keményebb anyaggá válik, majd elmeszesedik. A meszesedés miatt kapta a kő nevet is. Ez a réteg minél vastagabb, annál jobb táptalaja a baktériumoknak. Elsőre talán jogosan gondoljuk úgy, hogy megfelelő fogmosással, praktikákkal megszüntethető ez a probléma.

A tökéletes mosolyhoz csak egy időpont foglalás hiányzik!

Ne habozzon, hallgasson eddigi pácienseink véleményére!

De ezekkel a szokásokkal is a fogkő egy folyamatosan kialakuló kellemetlenség marad. Két csoportra tudjuk osztani a fogkövet, az íny alatti subgingivális és az íny feletti supragingivális az elnevezésük. Azokon a fogakon nagyobb az esélye a kialakulásnak, amelyek a nyálmirigyek kivezető nyílásainak környékén helyezkednek el, azaz főként a kis és nagyőrlők, valamint a metszők és szemfogak belső, nyelv felőli oldala. Minél jobban lerakódik a fogainkon a fogkő, azon annál gyorsabban megtapad egy újabb és újabb réteg. Vannak olyan esetek, amikor ez a lerakódás gyorsabb, a páciens hajlamosabb rá. Ilyen a szabálytalan fogsor, a rossz fogtömés, a dohányzás, egy rosszul feltett korona vagy a genetikai hajlam.

A fogkő úgy működik, mint valami baktériumtelep, gyulladást okoz, ami befolyásolhatja az immunrendszerünk működését, kihathat az egész szervezetünkre. Javasolt félévente fogkőkezelésen részt venni, mely során nem csak eltávolítja a szakorvos a plakkot, hanem speciális eljárással lepolírozza, simává változtatva a fogfelszínt. Ezen a tükörsima felszínen a lepedék is sokkal nehezebben tapad újra meg. Ezzel az egyszerű beavatkozással a fogágy betegségek is megelőzhetőek, hiszen a legtöbb esetben ezért a kellemetlenségért is a fogkő a felelős. A fogkő eltávolításával, a depurálással az elszíneződést és a kellemetlen szájszagot is megszüntetjük. A fogazaton megtapadt fogkövet leghatékonyabban ultrahangos fogkő eltávolítással lehet orvosolni.

Fájdalmas ez a beavatkozás?

Néhány esetben még az ultrahangos eltávolítás során is előfordulhat fognyaki érzékenység, hiszen ha pont azon a területen történik a kezelés, ahonnan a fogkő lenyomta a fogínyt, akkor ott alatta a terület gyulladásban lehet. Minél nagyobb a fogkőréteg, annál kellemetlenebb lesz a beavatkozás. Ha rendszeresen, 5-6 havonta ellátogat a fogorvosához, akkor ez a művelet teljesen fájdalommentes lesz. A kezelés (polírozás, ill. fogkőeltávolítás) kb. 1 órát vesz igénybe. Jelentős mennyiségű fogkő , illetve íny alatti fogkövek esetén gyakran szükség van kiegészítő kezelésre.

Az ultrahangos depurátor a fogzománcot egyáltalán nem károsítja. A készülék működő vége rezgőmozgást végez, ezáltal a fogkövek a zománc károsítása nélkül lepattannak a fogfelszínről. A rezgőfej által felvett hangrezgések hatására légbuborékok képződnek, ezek hatására pedig a fogkövek szétesnek. A beavatkozás az Ön kérésének megfelelően, érzéstelenítés nélkül vagy helyi érzéstelenítésben is történhet.