Amit a fogtömésről tudni érdemes


A fogtömés elkészítéséről a legtöbb páciens csak nagyon keveset tud. Legtöbbször érzéketlen szájjal, csukott szemmel várjuk a beavatkozás végét. Ha estünk már át tömésen, akkor bizonyára tudjuk, hogy a legkelletlenebb érzés az egészben a torkunkon lecsurgó nyál csiklandozása és a nyelési korlátozás. A közhiedelemmel szemben a fogak nem azért lyukadnak ki, mert ilyen genetikát örököltünk a szüleinktől. Vannak persze zománc vagy dentinhibás páciensek, akik sajnos tényleg silányabb minőségű fogat örököltek, de ezek már gyerekkorban kezelhetőek. Sárgás színűek, vagy foltosan nőnek ki.

A tökéletes mosolyhoz csak egy időpont foglalás hiányzik!

Ne habozzon, hallgasson eddigi pácienseink véleményére!

Akinek eredetileg fehér színűek a fogai, azoknak bizony a lyuk a nem megfelelő szájhigiénia miatt alakul ki. A lepedékben a baktériumok szaporodnak el, amiknek egy finom étel pont annyira ízlik, mint nekünk, sőt a finomított cukrok a kedvenceik lehetnek. Ezek a káros baktériumok is emésztenek, ami során a végeredmény egy savas anyag lesz. Ez az anyag felelős a lyukak kialakulásáért. Először a zománcot, majd a dentilt puhítja fel, majd egyre beljebb halad a fogban, így maradandó károkat tud okozni.

A Helyes fog-és szájápolás már egész kicsi gyermekkorban javasolt. A legelső tejfog megjelenésével ajánlott elkezdeni tanítgatni a gyereket a fogmosás technikájára. A tejfogak épsége éppen olyan fontos, mint a későbbi maradandó fogaké. Számtalan esetben a megfelelő ápolás mellett is kialakulhatnak szuvas foltok, ezért érdemes félévente ellenőriztetni a fogaink állapotát az orvosunkkal. Hiszen ezeket a foltokat sokkal könnyebb még kisebb állapotukban kijavítani, mint ha már egy fájó, lyukas foggal keresnénk fel a rendelőt.

Pontosan mit takar a tömés és milyen típusait ismerünk?

Fogászati beavatkozások közül a leggyakoribb, a tömés. Ezek plasztikus állagú, formálható anyagok. A szakember még puha állagában helyezi az anyagot a páciens fogüregébe, majd ott formázza meg a megfelelő formájúra. Néhány éve még az amalgám tömések voltak a kedveltek. Ezeket teljesen lecseréltek mára a teljesen fogszínű tömések és pótlások. A leggyakrabban használt típus a kompozit, melynek elkészítését egy több lépcsős folyamat előz meg. Nagyon magas az ellenálló képessége.

A komponer tömés a nedvességre érzékeny fajták közé tartozik, ami azt jelenti, hogy hajlamos egy idő után összezsugorodni. Ezek az anyagok üveg és porcelán szemcséket tartalmaznak, emiatt esztétikailag sokkal szebbek a többi típushoz képest. Miután az anyagot az orvosunk a fogüregbe juttatta és megformázta, ez a laza anyag LED lámpa hatására elkezd megszilárdulni. Ekkor állítják be a harapási magasságot. Ez igénybe vehet egy kis időt. Ha a fog szerkezete már nem teszi lehetővé a hagyományos tömést, akkor úgynevezett Inlay-es megoldás, más néven betétek behelyezése az ajánlott.

Onlay tömésről akkor beszélünk, ha nagy felületre hatott ki a romlás, de a fog szerkezete megmenthető még. Ez is egy színre és formára egyedileg készült pótlás fajta, ami egy teljes rágófelületet tud pótolni. Minden tömést teljesen egyénre szabva készítenek el, ezért mindig megfelelő türelemmel legyünk a beavatkozás alatt.

hu_HUHungarian
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?