REFERENCIÁINK

4431 Nyíregyháza-Sóstó, Fürdőház tér 1.

Telefonszám

+36(20)483-8855

Amit a fogtömésről tudni érdemes

A fogtömések elkészítési módjáról a legtöbb páciens keveset tud. Legjobb esetben érzéketlen állkapoccsal, csukott szemmel hallgatja a koponya csontjain át kellemetlenül sivító fúró hangját. Ha esett már át fogtömésen, bizonyára a legkellemetlenebb érzés a torkán lecsorgó nyál, és a tudat, hogy nem tudunk nyelni. A közhiedelemmel ellentétben a fogak nem azért lyukadnak ki, mert “anyától vagy nagyapától rossz fogakat örököltünk”. Vannak persze zománc vagy dentinhibás fogak, de ezek ritkák és eleve sárgás színűen, foltosan nőnek ki gyermekkorban.

A tökéletes mosolyhoz csak egy időpont foglalás hiányzik!

Ne habozzon, hallgasson eddigi pácienseink véleményére!

Akinek eredetileg fehér színű a foga, mégis kilyukadt, ott bizony a lepedék a felelős. A lepedékben baktériumok élnek, amiknek a szendvics ugyanolyan finom vacsora, mint nekünk, a cukrokról már nem is beszélve. A baktériumok is emésztenek, a végeredmény pedig sav lesz. Ez a sav pedig, ha hosszan időzik a fogon, kimarja azt. Először a zománc, aztán a dentin puhul fel és így alakul ki a fogszuvasodás.

A helyes fog- és szájápolást már az első tejfogak megjelenését követően javasolt elkezdeni, mivel a tejfogak épségének megőrzése éppen olyan fontos, mint a végleges fogazaté. Számtalan esetben még a legkörültekintőbb fogápolás mellett is bekövetkezik a fogak szuvasodása. Annak érdekében, hogy minimális beavatkozással lehessen helyreállítani a szuvas fogat, félévente fogorvosi ellenőrzés szükséges.

Mi az a fogtömés és milyen típusai vannak?

A fogászati beavatkozások közül a fogtömés az egyik leggyakoribb beavatkozás. A fogtömések plasztikus állagú anyagok, melyet a fogorvos még formálható állagban a fogon kialakult és előkészített üregbe helyez, megfelelően eligazítja és megkeményíti azt. Néhány évvel ezelőtt népszerű  fémszínű amalgám töméseket leváltotta a ma használt teljesen fogszínű, észrevehetetlen esztétikus pótlás. A leggyakrabban használt tömés típus a kompozit tömés, melynek az elkészítése többlépcsős folyamat eredménye, ellenálló tömésfajta, de idővel zsugorodik.

A kompomer tömés nedvességre érzékeny, főleg tejfogak tömésére és hosszabb távú ideiglenes tömésekként alkalmazzák. Ezek az anyagok üveg és porcelán szemcséket tartalmaznak, ami nagyobb esztétikai és kopásállóságot kölcsönöz az anyagnak. Miután a tömőanyagot az orvosunk a helyére juttatja, ez a lágy tömőanyag LED lámpa hatására megszilárdul, ekkor tudják anatómiailag helyre állítani a formáját és beállítani a harapási magasságot. Ha a fog állapota már nem teszi lehetővé egy egyszerű tömés alkalmazását, vagy a páciens igényesebb megoldást szeretne, az ún. inlay-k, vagy más néven betétek behelyezése jöhet szóba. Minden ilyen tömést személyre szabottan készítenek el, így ez egy többlépcsős, hosszadalmas eljárás.

Onlay tömést akkor alkalmaznak, ha már az inlay fogtömés nem elegendő a fog károsodása miatt. Az onlay szintén egy színre és formára egyedileg készült betét, de az inlay-val ellentétben akár az egész rágófelületet is beboríthatja. Az esztétikus kompozit héjat vagy restaurációt leginkább a látható frontfogak (metszőfogak és a szemfogakon) esetében alkalmazunk, de egyéntől függően a mosolyvonalhoz szoktuk igazítani. Előnye, hogy kevesebb egészséges foganyagot kell eltávolítani, mint a koronák esetében. Ilyen eset lehet a fogszuvasodás, a fog egy darabjának letörése, túl nagy rések a fogak között.