Pontosan mi is a kivehető fogsor és mikor van rá szükség?


Fogaink elvesztésének számos oka lehet. Nem csak testünk és bőrünk öregszik, hanem fogaink is veszítenek a tartásukból, szerkezetük szilárdságából. Foghiány oka lehet egy szerencsétlen baleseti, fogszuvasodás vagy egy szájüregi rendellenesség is akár. Ha már kialakult a foghiány és a fogpótlást nem lehet elkészíteni, akkor csak a kivehető opció lehet a megoldás nekünk. Legtöbbször akrilból, műgyantából, speciális műanyagból és fémből készülnek. Kinézetre pontosan ugyanaz, mint az eredeti fogsor.

A tökéletes mosolyhoz csak egy időpont foglalás hiányzik!

Ne habozzon, hallgasson eddigi pácienseink véleményére!

A Gradia gum shades rendszerével elkészített fogpótlások sokkal többet adnak nekünk, mint az eddigi hagyományos változatok. Szakemberek kimondottan arra áldozták idejüket, hogy ez az anyag képes legyen teljes mértékben visszaadni a természetes fogíny színét. Magában hordozza a mikro töltésű kompozitok kiváló mechanikai is fizikai tulajdonságait. Az íny ilyen fajta kialakítása nem csak a komplett fogsor, hanem részleges pótlások esetében is kivitelezhető.

Implantátumos fogpótlás előnyei és menete

A megtervezéshez első lépésben röntgen és CT felvételeket készítenek a fogainkról. Ezekre azért van szükség, mert segítségével behatárolják a pótlás pontos helyét, a csont sűrűségét, és a jelenlegi fogak közötti távolságot is. Ezután a szakember felállítja a pontos anamnézist, kiszűri a kizáró okokat. Minden esetben a páciens csak annyi kellemetlenséget érez az egész beavatkozásból, ami az érzéstelenítő injekció badásával jár. Vágás, illetve varrás nélkül behelyezhetőek ezek az implantátumok.

A csavar helyét a csontba helyezzük speciális gépi és kézi eszközök segítségével. Majd ebbe az úgynevezett csontfészekbe csavarják bele az implantátumot. Ennél a típusú megoldásnál ugyan a pótlás kivehető lesz, mégis fixen a helyén marad, biztonságot adva a páciensnek. A kiálló rész is nagyon könnyen tisztítható, ápolása nem jelent különös gondot. Az egy részes pótlás hosszabb menetes része a csontba rögzül és  gömbfej része nyúlik a szájba az állkapocsból. A fogsor alaplemezébe van beleépítve a gömbfej része, amit egy műanyag sapka biztonságosan rögzít.

Mire érdemes figyelnünk?

A ma használt implantátumot egyszerűsítve egy csavaros fogként tudnánk elképzelni. Anyaga minden esetben titán, melyet minden szervezet befogad, semmilyen káros hatása nincs, allergiás reakciót sem vált ki. A műtéti úton beültetett műgyökérre kerül maga az implantátum fej, ami majd a fogpótlást tartja. A beültetés utáni napokban felléphet fájdalom, vagy nyilalló lüktető kellemetlen érzés, amit gyakran duzzanat kísér. Ezek a test teljesen normális reakciói közé tartoznak, egy kis jeges borogatással vagy fájdalomcsillapítóval otthonukba is kezelhetjük, csak akkor esünk kétségbe, ha ez az állapot napok múlva sem javul. Maximum 4-5 nap lehet ilyen kellemetlen.

A fogászati implantátum sajnos még drágább, mint a többi pótlási megoldás, vannak esetek, amikor mégis csak ez segíthet a páciensen, például, ha van valamilyen allergiája, akkor csak ez a megfelelő megoldás.

hu_HUHungarian
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?