Mi történik a kismamák fogaival a 9 hónap alatt?


Gyakran szokták mondani az emberek, hogy minden kisbaba „elvesz” az édesanyjától 1-2 fogat a várandóssága alatt. Természetesen ez nincs minden esetben feltétlenül így, bár ennek a mondásnak tényleg van némi valóság alapja, hiszen a várandós kismamák a 9 hónap alatt igen gyakran küzdenek különböző fogászati problémákkal.

Dokonalý úsmev je všetko, čo potrebujete na rezerváciu termínu!

Už nečakajte, vypočujte si názory našich predchádzajúcich pacientov!

Persze nem szabad beletörődni abba, hogy a terhesség alatt tönkre fognak menni a fogaink, hiszen ilyenkor is tehetünk azért, hogy mosolyunk továbbra is szép, fogaink pedig egészségek legyenek. Sőt, várandósság alatt nem hogy nem szabad megfeledkeznünk a szájápolás fontosságáról, hanem inkább néhány dologra még jobban oda kell figyelnünk, hiszen ezekkel megelőzhetjük a fogaink romlását, és a későbbi elvesztését is.

Mikre kell odafigyelni a várandóság első szakaszában?

Az első trimeszter a terhesség első 12 hetét takarja. Általában a leendő anyukák számára ez az időszak a legmegterhelőbb, és legkimerítőbb. Ebben az időszakba a kismama egyik legfontosabb teendője, hogy jobban odafigyeljen saját szájápolási rutinjára. Rengeteg leendő kismama már a teherbeesést megelőzően megkezdi a felkészülést. Akár már a babatervezés elején célszerű lehet ellátogatunk fogorvosunkhoz, hogy még a terhesség előtt ellenőrizni tudja fogunk állapotát, és elvégezze a szükséges kezeléseket.

A várandóság során a kismama egész szervezete teljesen megváltozik. Vannak dolgok, amiket már az első hetekben, első tünetként észlelni fog, vannak, melyek csak később fognak feltűnni. Ezek a hormonális változások azonban nem csak a kismama méhére, hanem többek között a fogínyére is hatással lesz majd. Ilyenkor megváltozik a nyál összetétele, de akár az is előfordulhat, hogy meglazulnak a fogak tartószerkezete, és nem ritka sajnos a fogínygyulladás sem. A szájhigiénia szempontjából mindenképpen fontos, hogy tudatosan felkészüljünk testünkben lezajló változásokra.

A különböző fogászati problémák elkerülésének pedig ebben az esetben még inkább a megelőzés a legjobb módja. Ha a 9 hónap alatt sűrűn eljárunk a fogorvosi kontrollvizsgálatokra, illetve odafigyelünk a megfelelő és alapos szájápolási szokásainkra, akkor nagyon nagy eséllyel megelőzhetjük a legtöbb, leggyakrabban kialakuló fogászati problémákat. A rendszeres és alapos fogmosásról ilyenkor, a várandósság alatt nem szabad megfeledkeznünk. Erre fokozottan oda kell figyelnünk akkor is, ha az első trimeszterben jelentkeznek a terhességi rosszullét kellemetlen tünetei, melyet legtöbbször hányás kísér. A hányás sokszor pedig a túl sok gyomorsav miatt lép fel, ez a sav azonban nagyon rossz hatással van a fogainkra.

Fogérzékenység? Fogínyvérzés? Sajnos nem ritka a kismamáknál

Sok kismama már a várandósága elején észlelheti a kellemetlen fogérzékenységet, mely mögött egyértelműen a megnövekedett ösztrogénszint áll. Ilyenkor sajnos nem ritka a fogínyvérzés, illetve az ínygyulladás sem. Ha eddig nem tettünk, ilyen tüneteknél mindenképpen cseréljünk le a fogkefénket igazán puha sörtéjű változatra, mellyel sokkal finomabban, sokkal óvatosabban tudjuk naponta többször megtisztítani a fogainkat. Fogkefét pedig ezután, legalább 2 havonta érdemes lehet lecserélni.

A kismamák sok esetben többször esznek kevesebbet napközben. A többszöri étkezés miatt azonban a többszöri fogmosásra is célszerű odafigyelni. Étkezés után azonban teljen el 30 perc, hiszen ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a szájüreg pH-ja visszaálljon. Ezután azonban legalább 2 percen át mossuk körkörösen tisztára a fogainkat. A fogak és a fogíny rendszeres tisztításával megelőzhetjük az ínygyulladást, vagy enyhíthetjük a már kialakult ínygyulladás kellemetlen tüneteit. Az alapos tisztítás érdekében használjunk rendszeresen fogselymet, és fogtisztító kefét is.

A kismamák esetében nem ritka sajnos a fogszuvasodás se. Ahogy már említésre került, sokukat sajnos nem kerül el a reggeli rosszullét, gyakori a hányás, mely legtöbbször szerencsére a 12. hétre megszűnik. Hányás során a szájba kerülő gyomorsav igen káros hatást gyakorol a szájüregünk pH-értékére. Fontos azonban ezért észben tartani, hogy hányás után közvetlenül ne mossunk fogat, hiszen így inkább kárt teszünk fogaink épségében. Célszerű ilyenkor inkább csak átöblíteni a szánkat, a fogmosást pedig egy 20 perc múlva végezzük el.

Pótoljuk a vitaminokat és az ásványi anyagokat

Nem ritka sajnos az, hogy a kismamák fogai jelentősen romlanak a várandóság hónapjai alatt, sok esetben kis is hullanak. A legelkeserítőbb azonban az, hogy ez ellen viszonylag egyszerűen tudnánk tenni, de sokan sajnos megfeledkeznek ennek fontosságáról. Sok esetben a kismamák fogainak romlásának oka az, hogy azok a fontos tápanyagok, melyek az egészséges fogaink fenntartásához szükségesek lennének, mind a babához jutnak el. Ez többek között a D-vitamint illetve Kalciumot jelentik.

Mivel a magzat számára ezek a vitaminok és tápanyagok rendkívül fontosak, hiszen idegrendszere is igényli, emellett ezek jelentik a csontváza alapját, illetve az ő fogainak is szüksége van rá, ezért célszerű a folyamatos pótlásuk. Nem véletlen az sem, hogy manapság már a szakemberek többsége ajánlani szokta a kismamáknak a különböző várandós vitaminok szedését is, hiszen ennek segítségével a legfontosabb tápanyagokat, és vitaminokat tudjuk juttatni a szervezetünkbe.

Milyen fogászati kezeléseket lehet elvégeztetni várandósan?

A kellemetlen fogfájás általában mindig a legrosszabbkor jelentkezik. Különösen kellemetlen tud lenni, mikor kismamaként gyullad be a fogunk, és ilyenkor kínoz bennünket a borzalmas fogfájás. Várandósan általában csak azokat a kezeléseket szokták elvégezni a fogorvosok, melyek a legszükségesebbek. A nagyobb fogászati beavatkozásokat, melyek valóban sürgősek természetesen elvégzik a szakemberek kismamákon is, ám ha ez nem fontos, sok esetben javasolni szokták a kezelés elhalasztását szülés utáni időpontra.

Ha azonban fogfájás kínoz bennünket, ne halogassuk a dolgot akkor sem, ha kisbabát várunk, célszerű ilyenkor is és minél előbb ellátogatnunk egy megbízható szakemberhez, aki el tudja rajtunk végezni a szükséges fogászati kezeléseket, hogy megszűnjön a fájdalom. Fogorvosok szerint azonban tényleg az a legjobb, ha már a babatervezés idején ellátogatunk hozzájuk, és a szükséges nagyobb kezeléseket még a várandóság előtt sokkal egyszerűbben, és gyorsabban el tudják végezni rajtunk.

sk_SKSlovak
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?