Mi történik a kismamák fogaival a 9 hónap alatt?


Gyakran szokták mondani az emberek, hogy minden kisbaba „elvesz” az édesanyjától 1-2 fogat a várandóssága alatt. Természetesen ez nincs minden esetben feltétlenül így, bár ennek a mondásnak tényleg van némi valóság alapja, hiszen a várandós kismamák a 9 hónap alatt igen gyakran küzdenek különböző fogászati problémákkal.

A tökéletes mosolyhoz csak egy időpont foglalás hiányzik!

Ne habozzon, hallgasson eddigi pácienseink véleményére!

Persze nem szabad beletörődni abba, hogy a terhesség alatt tönkre fognak menni a fogaink, hiszen ilyenkor is tehetünk azért, hogy mosolyunk továbbra is szép, fogaink pedig egészségek legyenek. Sőt, várandósság alatt nem hogy nem szabad megfeledkeznünk a szájápolás fontosságáról, hanem inkább néhány dologra még jobban oda kell figyelnünk, hiszen ezekkel megelőzhetjük a fogaink romlását, és a későbbi elvesztését is.

Mikre kell odafigyelni a várandóság első szakaszában?

Az első trimeszter a terhesség első 12 hetét takarja. Általában a leendő anyukák számára ez az időszak a legmegterhelőbb, és legkimerítőbb. Ebben az időszakba a kismama egyik legfontosabb teendője, hogy jobban odafigyeljen saját szájápolási rutinjára. Rengeteg leendő kismama már a teherbeesést megelőzően megkezdi a felkészülést. Akár már a babatervezés elején célszerű lehet ellátogatunk fogorvosunkhoz, hogy még a terhesség előtt ellenőrizni tudja fogunk állapotát, és elvégezze a szükséges kezeléseket.

A várandóság során a kismama egész szervezete teljesen megváltozik. Vannak dolgok, amiket már az első hetekben, első tünetként észlelni fog, vannak, melyek csak később fognak feltűnni. Ezek a hormonális változások azonban nem csak a kismama méhére, hanem többek között a fogínyére is hatással lesz majd. Ilyenkor megváltozik a nyál összetétele, de akár az is előfordulhat, hogy meglazulnak a fogak tartószerkezete, és nem ritka sajnos a fogínygyulladás sem. A szájhigiénia szempontjából mindenképpen fontos, hogy tudatosan felkészüljünk testünkben lezajló változásokra.

A különböző fogászati problémák elkerülésének pedig ebben az esetben még inkább a megelőzés a legjobb módja. Ha a 9 hónap alatt sűrűn eljárunk a fogorvosi kontrollvizsgálatokra, illetve odafigyelünk a megfelelő és alapos szájápolási szokásainkra, akkor nagyon nagy eséllyel megelőzhetjük a legtöbb, leggyakrabban kialakuló fogászati problémákat. A rendszeres és alapos fogmosásról ilyenkor, a várandósság alatt nem szabad megfeledkeznünk. Erre fokozottan oda kell figyelnünk akkor is, ha az első trimeszterben jelentkeznek a terhességi rosszullét kellemetlen tünetei, melyet legtöbbször hányás kísér. A hányás sokszor pedig a túl sok gyomorsav miatt lép fel, ez a sav azonban nagyon rossz hatással van a fogainkra.

Fogérzékenység? Fogínyvérzés? Sajnos nem ritka a kismamáknál

Sok kismama már a várandósága elején észlelheti a kellemetlen fogérzékenységet, mely mögött egyértelműen a megnövekedett ösztrogénszint áll. Ilyenkor sajnos nem ritka a fogínyvérzés, illetve az ínygyulladás sem. Ha eddig nem tettünk, ilyen tüneteknél mindenképpen cseréljünk le a fogkefénket igazán puha sörtéjű változatra, mellyel sokkal finomabban, sokkal óvatosabban tudjuk naponta többször megtisztítani a fogainkat. Fogkefét pedig ezután, legalább 2 havonta érdemes lehet lecserélni.

A kismamák sok esetben többször esznek kevesebbet napközben. A többszöri étkezés miatt azonban a többszöri fogmosásra is célszerű odafigyelni. Étkezés után azonban teljen el 30 perc, hiszen ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a szájüreg pH-ja visszaálljon. Ezután azonban legalább 2 percen át mossuk körkörösen tisztára a fogainkat. A fogak és a fogíny rendszeres tisztításával megelőzhetjük az ínygyulladást, vagy enyhíthetjük a már kialakult ínygyulladás kellemetlen tüneteit. Az alapos tisztítás érdekében használjunk rendszeresen fogselymet, és fogtisztító kefét is.

A kismamák esetében nem ritka sajnos a fogszuvasodás se. Ahogy már említésre került, sokukat sajnos nem kerül el a reggeli rosszullét, gyakori a hányás, mely legtöbbször szerencsére a 12. hétre megszűnik. Hányás során a szájba kerülő gyomorsav igen káros hatást gyakorol a szájüregünk pH-értékére. Fontos azonban ezért észben tartani, hogy hányás után közvetlenül ne mossunk fogat, hiszen így inkább kárt teszünk fogaink épségében. Célszerű ilyenkor inkább csak átöblíteni a szánkat, a fogmosást pedig egy 20 perc múlva végezzük el.

Pótoljuk a vitaminokat és az ásványi anyagokat

Nem ritka sajnos az, hogy a kismamák fogai jelentősen romlanak a várandóság hónapjai alatt, sok esetben kis is hullanak. A legelkeserítőbb azonban az, hogy ez ellen viszonylag egyszerűen tudnánk tenni, de sokan sajnos megfeledkeznek ennek fontosságáról. Sok esetben a kismamák fogainak romlásának oka az, hogy azok a fontos tápanyagok, melyek az egészséges fogaink fenntartásához szükségesek lennének, mind a babához jutnak el. Ez többek között a D-vitamint illetve Kalciumot jelentik.

Mivel a magzat számára ezek a vitaminok és tápanyagok rendkívül fontosak, hiszen idegrendszere is igényli, emellett ezek jelentik a csontváza alapját, illetve az ő fogainak is szüksége van rá, ezért célszerű a folyamatos pótlásuk. Nem véletlen az sem, hogy manapság már a szakemberek többsége ajánlani szokta a kismamáknak a különböző várandós vitaminok szedését is, hiszen ennek segítségével a legfontosabb tápanyagokat, és vitaminokat tudjuk juttatni a szervezetünkbe.

Milyen fogászati kezeléseket lehet elvégeztetni várandósan?

A kellemetlen fogfájás általában mindig a legrosszabbkor jelentkezik. Különösen kellemetlen tud lenni, mikor kismamaként gyullad be a fogunk, és ilyenkor kínoz bennünket a borzalmas fogfájás. Várandósan általában csak azokat a kezeléseket szokták elvégezni a fogorvosok, melyek a legszükségesebbek. A nagyobb fogászati beavatkozásokat, melyek valóban sürgősek természetesen elvégzik a szakemberek kismamákon is, ám ha ez nem fontos, sok esetben javasolni szokták a kezelés elhalasztását szülés utáni időpontra.

Ha azonban fogfájás kínoz bennünket, ne halogassuk a dolgot akkor sem, ha kisbabát várunk, célszerű ilyenkor is és minél előbb ellátogatnunk egy megbízható szakemberhez, aki el tudja rajtunk végezni a szükséges fogászati kezeléseket, hogy megszűnjön a fájdalom. Fogorvosok szerint azonban tényleg az a legjobb, ha már a babatervezés idején ellátogatunk hozzájuk, és a szükséges nagyobb kezeléseket még a várandóság előtt sokkal egyszerűbben, és gyorsabban el tudják végezni rajtunk.

hu_HUHungarian
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?