Minden, amit érdemes tudni a fogszabályozásról


Mindenki egészséges, hófehér és gyönyörű fogsorról álmodik. Mosolyunkat azonban hamar el tudja rontani egy-két szuvas fog, vagy az, ha fogaink kicsit keszekuszábban állnak. Rengeteg embert nyomaszt, hogy a fogai görbék és emiatt nem mernek mosolyogni, önfeledten nevetni egy nagyot, csak úgy ha kezükkel közben folyamatosan eltakarják a szájukat. Szerencsére a görbe, ferdén álló fogak ellen tehetünk még felnőtt korunkban is, és már nem is számít cikinek, ha valakinek fogszabályzója van.

A tökéletes mosolyhoz csak egy időpont foglalás hiányzik!

Ne habozzon, hallgasson eddigi pácienseink véleményére!

A fogszabályozás célja azonban nem csak az, hogy esztétikailag rendben legyen a mosolyunk, hiszen segítségével megszüntethetjük a különböző rágási rendellenességeket, illetve a különböző beszédhibákat is, melyek pontosan a fogaink rendezetlensége miatt alakult ki az évek során.

Mikor vigyük először fogorvoshoz gyermekeinket?

Míg régebben csúfolták a szemüveges, vagy éppen fogszabályzós gyerekeket az iskolában, addig mára már ez egy sokkal elfogadottabb dolognak számít. Teljesen megszokott, ha egy kisgyermek fogsorára fogszabályzó kerül.

Szakemberek szerint az első fogorvosi vizsgálatra gyermekünket érdemes már olyan 3-4 éves korban elvinni, amikor még a kicsi szájában csak tejfogak találhatóak. Fontos tudni, hogy a tejfogak ápolása is elengedhetetlen, illetve azért is célszerű már ilyen fiatalkorban fogorvoshoz vinni gyermekünket, mert így szokja majd a környezetet, a helyzetet, megismeri a fogászati rendelőt, illetve megnézheti a különböző eszközöket is. Így, ha később is el kell vinnünk, nem egy idegen hely lesz számára, és valószínűleg nem is fog majd rettegni tőle. Ha mi szülők azt szeretnénk, hogy gyermekünk élete végéig szép és egészséges fogsorral tudjon mosolyogni, akkor mindenképp fontos, hogy már ilyen kis korban megbarátkoztassuk a helyzettel.

Mikor kezdődhet meg leghamarabb a fogszabályozás?

Az első fogszabályozási vizsgálatra olyan 7-8 éves korban kerülhet csak sor. Ekkor sok esetben valójában még nincs is szükség beavatkozásra, viszont mindenképpen ajánlatos megejteni egy alaposan vizsgálatot. Azért ez a kor a legideálisabb, mert ekkorra már az első maradandó őrlőfogak is kibújtak a gyerek ínyéből, és így stabilizálódik a hátsó harapása is. A rendellenes harapásnak sajnos a rágásra és a fogmosásra is rettentő nagy hatása van, hiszen a görbe fogak sokkal nehezebben és hosszadalmasabb procedúrával tisztíthatóak csak meg.

Így pedig hamar megjelenhet a fogszuvasodás, illetve a különböző kellemetlen ínybetegségek is. Emellett a nyitott harapás következtében kialakulhat a nyelvlökéses nyelés, illetve okozhat még beszédhibákat is akár gyermek-, akár felnőttkorban is. Emellett a kesze-kusza fogakból álló mosoly esztétikailag sem túl szép látvány. Ezeket a dolgokat szerencsére mind meg tudjuk előzni akkor, ha nem hanyagoljuk el gyermekünk fogsorát, és még időben elvisszük őt egy első fogorvosi vizsgálatra, majd a szükséges kezelésekre.

Ma már nem ritka a felnőttkori fogszabályozás sem

Ahogy már említettük, a ragyogóan szép és rendezett fogsor nem csak esztétikai, hanem egészségügyi szempontok miatt is nagyon fontos. Sajnos a fogszabályozással kapcsolatban ma is rengeteg emberben felmerülnek ugyanazok a kérdések, melyekre talán ritkán, vagy soha nem is kap pontos választ. Sokan például azt hiszik, hogy a fogszabályozás csak fiatalkorban végezhető el, és ha ezt valamilyen oknál fogva ez kiskorban elmaradt, akkor az illető már élete végéig girbe-gurba fogakkal fog élni. A tévhitekkel ellentétben természetesen, már folyamatosan fejlődő fogászati technológiáknak köszönhetően felnőttkorban is lehetőségünk van a fogszabályozásra, sőt egyre gyakrabban fordul elő az, hogy egy felnőtt ember szánja rá magát erre a beavatkozásra.

Ám fontos leszögezni, hogy mivel ekkorra már teljes mértékben kifejlődött az ember állkapcsa, így maga a fogszabályozás, fogak mozgatása valamivel hosszadalmasabb folyamat lesz, mint mondjuk kisgyermek korban. Ebből kiindulva természetesen egészen más fogszabályozó készülékeket használnak a gyerekek és felnőttek. Az, hogy ki milyen fogszabályozó készüléket kap, nagyon sok esetben a fogai állapotától függ.

Milyen fogszabályozó készülékek állnak a felnőttek rendelkezésére?

Kisebb rendellenességnek számít az, amikor valaki esztétikai problémák miatt dönt a fogszabályozás mellett, illetve amikor fogai csak enyhén vannak eltorlódva. Ebben az esetben sokszor elegendő a kivehető készülék használata is. Ennek is több típusa létezik, van a hagyományos, illetve az alinger készülék. A hagyományos fogszabályozó fémes-műanyag kinézete miatt leginkább a gyerek fogszabályozó készülékekre emlékezteti az embert, míg az alinger típusút rengetegen azért válasszák mert szinte láthatatlanul végzi a dolgát a fogainkon. A fogsorra felhelyezett műanyag sín ugyanis átlátszó, így egyáltalán nem nyújt feltűnő látványt a fogainkon. Ezeket a síneket néhány hetente kell cserélni, addig amíg fogsorunk a kívánt eredményt el nem éri.

Miért tartanak a felnőttek a fogszabályozástól?

Mivel sok felnőtt ember szeretné elkerülni a rögzített készülék viselését, hiszen tartanak annak az esztétikai megjelenésétől, szerencsére már egyre több lehetőségünk akad ennek a problémának az elkerülése érdekében is. A sima fém, hagyományos fogszabályozó készülék mellett létezik például olyan is, mely a fog színéhez rendkívül jól alkalmazkodó kerámiából készül, ennek hordása pedig egyáltalán nem lesz majd szembetűnő. A lingualis típusú készülék különlegessége hogy a fogsor belső felületére lesz felhelyezve, így értelemszerűen nem látszik majd a fogainkon. Emellett létezik még a konstrukciós fogszabályozó, melyet ugyancsak esztétikai tulajdonságainak köszönhetően egyre több felnőtt használja előszeretettel.

A ferde fogak önbizalomproblémákat, önértékelési gondokat, gyakori fejfájást, rágási nehézségeket, merev nyakizmot is okozhatnak. Emellett gyakori a fogszuvasodás és az egyéb fogászati problémák is. Ez pedig csak néhány nyomós érv, mely miatt manapság egyre gyakrabban szeretnénk felnőttként is kipróbálni a fogszabályozást. Szerencsére a fentebb említett modern készülékek és eljárások már lehetőséget is adnak erre.

hu_HUHungarian
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?