A szülő hibája, ha a gyermeke fél a fogorvostól?


Nagyon fontos észben tartanunk, hogy a mi felelősségünk az, hogy gyermekeink fogsora milyen állapotban van. Ez nem csak arra vonatkozik, hogy nekünk kell megtanítanunk a helyes fogápolásra, hanem arra is, hogy kis korban nekünk kell majd elkísérni őt a fogorvoshoz. Szakemberek szerint egyáltalán nem kell sokat várni az első fogorvosi látogatáshoz, hiszen minél hamarabb megismerkedik a gyermek azzal az új helyzettel, annál előbb megszokott és teljesen természetes lesz számára, hogy néha az anyjával és apjával elmegy egy olyan orvoshoz, aki belenéz a szájába.

A tökéletes mosolyhoz csak egy időpont foglalás hiányzik!

Ne habozzon, hallgasson eddigi pácienseink véleményére!

Miért fontos, hogy kimondottan gyermekfogorvoshoz vigyük gyermekünket?

Legelőször érdemes 2-3 éves korban elvinni gyermekünket a fogorvoshoz, hiszen ilyenkor még ki tudjuk használni a gyermekkori nyitottságot. A fogorvos látogatása előtt érdemes lehet a fogápolással, illetve a fogorvosi kezelésekkel kapcsolatos, korának megfelelő mesekönyvvel, vagy rajzfilmmel felkészíteni arra, ami vár rá. Ne legyen számára teljesen idegen sem a hely, sem a fogorvos. Érdemes néhányszor ellátogatni a fogorvoshoz, körülnézni a váróteremben és megismerkedni a fogorvossal, mielőtt a vizsgálat megtörténik. Tartsuk szem előtt, hogy ez a látogatás a gyermek számára akár egész életére meghatározó élmény is maradhat.

Ha például nem megfelelő szakemberhez visszük el, lehetséges, hogy egy olyan negatív élmény marad a gyermek számára az első látogatás, hogy a későbbiekben félni fog majd a fogorvosoktól. A gyermekfogászat egy külön ága a fogászati ellátásnak, hiszen sok esetben egészen más módszereket és anyagokat alkalmazhat csak a szakember. Emellett pszichikailag is máshogy kell állni a kis pácienséhez, mintha egy felnőtt ülne be a fogorvosi székbe. Egy türelmes és empatikus gyermekfogorvost kell választanunk, hiszen a gyermekek ellátása általában jóval időigényesebb. Ám sok fogorvos szerint ennek ellenére könnyebb a gyerekekkel együtt dolgozni, mint a felnőttekkel, hiszen sokkal rugalmasabbak és érdeklődőbbek.

Ha kis korban megszereti, később sem fog félni

A kezdeti izgulást sok esetben hamar felváltja a kíváncsiság és a kisgyermekből rövid időn belül előtör az a rengeteg kérdés, mely a fogápolással és a különböző eszközökkel kapcsolatban izgatja a fantáziáját. A gyermekfogorvos feladata az, hogy ezekre a kérdésekre a gyermek korának megfelelően, érthetően tudjon válaszolni. Fontos azt is tudni, hogy alapvetően egy kisgyermek sem fél a fogorvostól. Inkább a teljesen új helyzettől és az idegen embertől tartanak. Sok esetben a szülő akaratlanul meg tudja ijeszteni gyermekét, ha rosszul próbálja biztatni a kicsit.

Lehetséges, hogy eszébe se jut félni, ám ha a szülő azt mondja neki, hogy „nem fog fájni!” vagy hogy „nem bánt a Doktor bácsi”, akkor azonnal egyfajta ijedelem fog kialakulni a gyermekben. Persze fontos, hogy felkészítsük őt, ám elég ha elmeséljük azt, hogy mi fog ott történni. Megnézheti a különböző műszereket és eszközöket, kipróbálhatja a kezelőszéket és ha szeretné, a végén a Doktor bácsi, vagy Doktor néni leellenőrzi, mennyire szépen mosta meg eddig a fogát, azért, hogy a tejfogak helyett majd ugyanilyen szép, fehér csontfogak kapjanak helyett később. Ha óvodás korban sikerült megszerettetni gyermekünkkel ezt az új helyzetet és megkedveli a fogorvost, akkor valószínűleg a későbbiekben sem fog tőle rettegni.

hu_HUHungarian
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?