Mikor és mit ehetünk foghúzás után?


Leggyakrabban foghúzás után nem sokkal farkaséhség törhet ránk. Ilyenkor próbáljuk az éhséget ideiglenesen ivással enyhíteni, hiszen enni kizárólag a zsibbadás megszűnése után szabad. Ha pedig végre újra érezzünk a szánk minden mm-ét, és nekiállunk az evésnek, akkor is bizonyos szabályokat kell betartani. Húzás után gyakran tiltó listára kerül a tej és tejtermékek. Valóban nem a legkedvezőbb ilyeneket fogyasztanunk, mégis pár nap elteltével megpróbálkozhatunk egy joghurttal, esetleg egy pohár tejjel.

A tökéletes mosolyhoz csak egy időpont foglalás hiányzik!

Ne habozzon, hallgasson eddigi pácienseink véleményére!

Ami ilyenkor fontos, hogy utána közvetlenül mossunk fogat és öblítsük ki a szánkat. Húzás után mindenképp kerüljük az alkoholfogyasztást, minimum 4 napig. Illetve a dohányzást is szigorúan mellőzni kell, legalább egy hétig mondjunk le káros szenvedélyünkről a gyorsabb gyógyulás miatt.

Az első napokban kerüljük a csípős, fűszeres ételeket. Ezek ha véletlenül a sebbe kerülnek pokoli fájdalmakat fogunk átélni, és emellett az íny is begyulladhat majd. Igyekezzünk minden olyan ételt kerülni pár napot, ami beszorulhat a sebbe, ilyen például a rizs, a magvas péksütemények, a gabona pelyhek, a mák, a szezámmag. Ha minden igyekezetünk ellenére mégis valami ételmaradék szorult a friss sebbe, akkor soha semmilyen körülmény között ne essünk neki fogpiszkálóval. Elég egy rossz mozdulat és nagyobb kárt fogunk okozni mint ha benne hagyjuk a maradékot. A seben már biztosan kialakult egy vérömleny, ami meggátolja, hogy a szennyeződés a csont közelébe érhessen. Automatikus reflex, hogy a nyelvünk folyamatosan a sérült területen jár majd, de igyekezzünk figyelni erre, ne piszkáljuk a sebet.

Hogyan kell tisztítani a sebet a húzás után?

A húzás után 2-3 napig tilos öblögetni és fogkefét használni a seb környékén. A lényeg, hogy a lyukba képződött vérdugó ne sérüljön meg, hiszen ilyenkor ez zárja le a sebet. Természetesen a többi fogat megmoshatjuk ugyanúgy alaposan. Pár nap elteltével az érzékenység is enyhülni fog a lyuk körül, ilyenkor ajánlott egy kisbabáknak gyártott puha fogkefét beszerezni és óvatosan egy két mozdulattal végig simítani a seb felületét. A szájöblögetés is segíteni tudja a gyógyulási folyamatot, csak arra figyeljünk, hogy a magas alkohol tartalmú fajtákat kerüljük el.

Érdemes ilyenkor gyógyszertárakban vásárolni, esetleg a gyógyszerész felé jelezni, hogy kimondottan húzás után szeretnénk használni majd az öblögetőt. A meleg a test minden területén duzzanatot, dagadást okozhat. Kerüljük a szaunázást, szoláriumozást, uszodákat és gőzfürdőket 1-2 hétig. Ugyanennyi ideig érdemes kerülni a sportolást, illetve a nehéz tárgyak emelését is. Viszont ha az arcüreg megnyílt a beavatkozás során, akkor ez az idő akár egy hónapra is kitolódhat majd.

Minél többet pihenünk, a test annál gyorsabban regenerálja magát. Olvassunk, nézzünk filmeket, aludjunk sokat. A lényeg, hogy egy plusz párnát tegyünk a fejünk alá. Sajnos, ha minden tanácsot és szabályt betartunk, akkor is könnyen rosszra fordulhat a helyzetünk. Ha hirtelen vérzést észlelünk, vagy nehéz kinyitni a szánkat, ha lázunk lesz vagy a húzás közeli nyirok csomók elkezdenek fájni, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz.

hu_HUHungarian
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?