Mikor és mit ehetünk foghúzás után?


Leggyakrabban foghúzás után nem sokkal farkaséhség törhet ránk. Ilyenkor próbáljuk az éhséget ideiglenesen ivással enyhíteni, hiszen enni kizárólag a zsibbadás megszűnése után szabad. Ha pedig végre újra érezzünk a szánk minden mm-ét, és nekiállunk az evésnek, akkor is bizonyos szabályokat kell betartani. Húzás után gyakran tiltó listára kerül a tej és tejtermékek. Valóban nem a legkedvezőbb ilyeneket fogyasztanunk, mégis pár nap elteltével megpróbálkozhatunk egy joghurttal, esetleg egy pohár tejjel.

Ein perfektes Lächeln ist alles, was Sie brauchen, um einen Termin zu buchen!

Zögern Sie nicht, hören Sie sich die Meinungen unserer früheren Patienten an!

Ami ilyenkor fontos, hogy utána közvetlenül mossunk fogat és öblítsük ki a szánkat. Húzás után mindenképp kerüljük az alkoholfogyasztást, minimum 4 napig. Illetve a dohányzást is szigorúan mellőzni kell, legalább egy hétig mondjunk le káros szenvedélyünkről a gyorsabb gyógyulás miatt.

Az első napokban kerüljük a csípős, fűszeres ételeket. Ezek ha véletlenül a sebbe kerülnek pokoli fájdalmakat fogunk átélni, és emellett az íny is begyulladhat majd. Igyekezzünk minden olyan ételt kerülni pár napot, ami beszorulhat a sebbe, ilyen például a rizs, a magvas péksütemények, a gabona pelyhek, a mák, a szezámmag. Ha minden igyekezetünk ellenére mégis valami ételmaradék szorult a friss sebbe, akkor soha semmilyen körülmény között ne essünk neki fogpiszkálóval. Elég egy rossz mozdulat és nagyobb kárt fogunk okozni mint ha benne hagyjuk a maradékot. A seben már biztosan kialakult egy vérömleny, ami meggátolja, hogy a szennyeződés a csont közelébe érhessen. Automatikus reflex, hogy a nyelvünk folyamatosan a sérült területen jár majd, de igyekezzünk figyelni erre, ne piszkáljuk a sebet.

Hogyan kell tisztítani a sebet a húzás után?

A húzás után 2-3 napig tilos öblögetni és fogkefét használni a seb környékén. A lényeg, hogy a lyukba képződött vérdugó ne sérüljön meg, hiszen ilyenkor ez zárja le a sebet. Természetesen a többi fogat megmoshatjuk ugyanúgy alaposan. Pár nap elteltével az érzékenység is enyhülni fog a lyuk körül, ilyenkor ajánlott egy kisbabáknak gyártott puha fogkefét beszerezni és óvatosan egy két mozdulattal végig simítani a seb felületét. A szájöblögetés is segíteni tudja a gyógyulási folyamatot, csak arra figyeljünk, hogy a magas alkohol tartalmú fajtákat kerüljük el.

Érdemes ilyenkor gyógyszertárakban vásárolni, esetleg a gyógyszerész felé jelezni, hogy kimondottan húzás után szeretnénk használni majd az öblögetőt. A meleg a test minden területén duzzanatot, dagadást okozhat. Kerüljük a szaunázást, szoláriumozást, uszodákat és gőzfürdőket 1-2 hétig. Ugyanennyi ideig érdemes kerülni a sportolást, illetve a nehéz tárgyak emelését is. Viszont ha az arcüreg megnyílt a beavatkozás során, akkor ez az idő akár egy hónapra is kitolódhat majd.

Minél többet pihenünk, a test annál gyorsabban regenerálja magát. Olvassunk, nézzünk filmeket, aludjunk sokat. A lényeg, hogy egy plusz párnát tegyünk a fejünk alá. Sajnos, ha minden tanácsot és szabályt betartunk, akkor is könnyen rosszra fordulhat a helyzetünk. Ha hirtelen vérzést észlelünk, vagy nehéz kinyitni a szánkat, ha lázunk lesz vagy a húzás közeli nyirok csomók elkezdenek fájni, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz.

de_DEGerman
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?