Miért nem moshatnak a gyerekek felnőtt fogkrémmel fogat?


A fogápolás két legfontosabb eszköze a fogkefe és a fogkrém. Mindkettőből rengeteg félét találhatunk ma már a boltok polcain, ám egyáltalán nem mindegy, hogy ki melyiket használja. A gyerekek fogápolásában az orvosok szerint több dologra is oda kell figyelnünk, az egyik ilyen fontos dolog, hogy milyen fajta fogkrémmel mossa meg a gyerkőc minden nap a fogait.

Ein perfektes Lächeln ist alles, was Sie brauchen, um einen Termin zu buchen!

Zögern Sie nicht, hören Sie sich die Meinungen unserer früheren Patienten an!

A gyerekeknél nagyon fontos, hogy a fogápolást még nagyon kicsi korban elkezdjük bevezetni a mindennapi rutinjukba, és hogy a szülő megfelelő eszközöket adjon a gyermek kezébe, amivel megtanulja megmosni a fogait.

Mi bajuk lehet a gyerekeknek a felnőtt fogkrémtől?

Az egyik legfontosabb dolog, hogy a gyermek életkorának megfelelő fogápolási termékeket vásároljunk csemeténk számára. Ez nem csak azért fontos, mert ezeken a kimondottan gyerekeknek szánt termékeken mindig van valami jópofa figura, esetleg mesehős, hanem azért is, mert még árthatunk is azzal, ha nem a megfelelő fogkrémet választunk neki. Kis korban, míg meg nem tanulnak rendesen öblögetni és köpni, addig lenyelik a fogkrémet. A hatévesnél fiatalabbak számára éppen ezért van kimondottan kicsiknek való fogkrém kifejlesztve, amelytől semmi bajuk nem lesz, ha véletlenül a gyomorba jut az.

Egy fogkrém rengeteg összetevőből áll. Tartalmazhat például különböző habzást segítő anyagokat, dörzsanyagot, tartósítószereket, fluoridot, színezéket és ízesítőt, illetve ásványi anyagokat is. Ezek másodpercekek alatt fel tudnak szívódni a száj nyálkahártyáján keresztül. Sok kisgyermek, azonban allergiás valamelyik összetevőre, (sok esetben a fluoridra), így számukra csak az olyan fogkrém tökéletes, amely kimondotta fluoridmentes.

Ha nagyon óvatosak szeretnénk lenni, a legjobb, ha bioboltokban található gyermek fogkrémek közül választunk, melyek természetes összetevők segítségével tudják tisztává varázsolni a kicsik fogait. Ezeket a termékeket is nyugodtan lenyelhetik a gyerekek fogmosás közben addig, míg sikeresen elsajátítják, hogyan lehet kiköpni a fogkrémes vizet a szájukból. Emellett a legtöbb felnőtt fogkrém annyira mentolos ízesítésű, hogy a gyerekek nagy része nem is szereti, nem is akarja ezzel megmosni a fogait.

Hogy szerettessük meg gyermekünkkel a fogmosást?

Mindenféle fogmosó nótát és vicces fogkefét bevetettünk már, csemeténk mégsem akarja megszeretni a fogmosást? Nagyon fontos, hogy elmagyarázzuk neki, miért jó számára, hogy rendszeresen tisztára mossa a fogait. Amíg csak néhány tejfogacska bújt elő, természetesen a szülő feladata megtisztítani legalább esténként a baba fogát, kimondottan a legkisebbeknek való, ujjra húzható szilikon kefécskével. Ahogy a gyerkőc nő, egyre több eszközt tud saját maga használni fogápolás során. A mi dolgunk megszerettetni vele a fogmosást és erre a legjobb taktika, ha egyszerűen hagyjuk, hogy utánozzon bennünket.

A legtöbb esetben mikor anya, vagy apa fogat mos este, akkor már alszanak a gyerekek, reggel pedig még nincsenek ébren. Pedig annak érdekében, hogy jobban megjöjjön a kedvük, érdemes lehet naponta többször előttük megmosni a fogunkat. Előtte pedig egyáltalán nem is kell megemlíteni nekik a dolgot és akkor garantáltan elkezdenek majd minket utánozni. Természetesen ilyenkor még nem túl alaposak, ezért érdemes kicsit rásegíteni és alaposan átsikálni az aprócska fogkefével az összes tejfogat, annak érdekében, hogy sokáig szépek és egészségesek maradjanak.

de_DEGerman
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?