10+1 Érdekesség a fogakról


Tudjuk, volt már ilyen bejegyzésünk, de azt vettük észre, hogy sokaknak tetszett ez a blogbejegyzésünk, így arra gondoltunk újabb érdekes tényeket osztunk meg veletek a fogakról.

Tudtátok?

  1. A fogak már születés előtt elkezdenek kialakulni. A tejfogak esetében ez a folyamat már az anyaméhben elkezdődik, de nem láthatóak egészen a gyermek 6 hónapos koráig.
  2. Míg az emberek életében a tejfogakat csontfogak követik, addig a cápák életük során akár 40-szer is fogsort cserélnek.
  3. A legtöbb felnőttnek 32 foga van. Bár fogaik jóval kisebbek, a szúnyogoknak körülbelül 47 van belőle, a csigáknak pedig 25… a nyelvükön.
  4. A szánk életünk során több mint, 23ezer liter nyált termel. Ez akár elég lenne két úszómedence megtöltéséhez is.
  5. Egy ember átlagosan 38 napot tölt élete során fogmosással.
  6. A modern fogkrémekcsak az utóbbi száz évben váltak elérhetővé. Azelőtt faszenet, krétát, hamut, citromlevet, valamint méz-dohány keveréket használtak a fogak tisztántartására.
  7. A fejlett szájápolási kultúrához hozzátartozik a nyelv tisztítása, ezáltal hatékonyan megelőzhető a baktériumok elszaporodása a nyelven.
  8. Fogunknak és ínyünknek szüksége van C és D vitaminra, valamint kalciumra.
  9. Magyarországon a lakosság közel 90 százaléka szenved ínygyulladásban.
  10. Az aphta magas láz, stressz, feszült idegállapot, olajos magvak, paradicsom, csokoládé fogyasztása után jelentkezhet az ínyen, ami pár nap alatt elmúlik megfelelő kezelés mellett.

+1. A megfelelő szájhigiénia fenntartásához 3 havonta tanácsos fogkefét váltani.

de_DEGerman
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?