Harapási rendellenességek 1. rész


Szabályos fogazatról abban az esetben beszélhetünk, ha az alsó és a felső fogsor fogai tökéletesen sorban vannak, azaz egyenesen állnak, pontosan illeszkednek egymáshoz összeharapáskor, a középvonalak az arc középső szimmetria tengelyében állnak.
Ettől bármilyen eltérés harapási rendellenességnek számít, amely szerteágazó egészségügyi problémákhoz, komoly fájdalmakhoz vezethet.
A harapási rendellenességek, nem csak esztétikai problémát okoznak, hanem egészségügyit is, befolyásolják az egyes fogak élettartamát, az állkapocs-ízület terhelését, a rágást, emésztést és beszédet.
A rendellenességek általában örökletesen kialakuló szabálytalanságok, így ha felmenőink között találunk szabálytalan fogazattal rendelkező szülőket, nagyszülőket, nagy a valószínűsége, hogy tőlük örököltük.
Emellett bizonyos születési rendellenességek és betegségek is vezethetnek szabálytalan fogazathoz, mint például:
– szájpadlás hasadék
– ajakhasadék
– számfeletti fogak
– zsúfolt fogazat
Vannak azonban olyan esetek is, amikor életmódunk vagy egyes szokásink miatt alakul a valamilyen harapási rendellenesség. Ezek a:
– gyakori cumizás 3 éves kor felett
– ujjszopás
– rosszul illeszkedő fogtömések és koronák
– hiányzó fogak miatt kialakult elmozdulás
A harapási rendellenességek tünetei:
– ínygyulladás
– megdőlt fogak
– kiálló fogak
– beszédbeli problémák
– gyakori véletlen harapás nyelvre, vagy a száj belső részére
Rendellenességek kezelése:
A harapási eltéréseket leghatékonyabban fogszabályozó készülékekkel lehet kezelni. A fogazat állapotától függően számos különböző megoldást tudnak ajánlani munkatársaink.
Bármilyen kérdése van hívjon és keressen minket bizalommal.

de_DEGerman
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?