Fogínysorvadás


A parodontózis (fogínysorvadás) a fogíny gyulladása nyomán, de általában annak lezajlása után kialakuló degeneratív fogágy-betegség, melynek következtében a fogíny lassan visszahúzódik a fognyakról.
Miről ismerhető fel?
– ínyvérzés
– Ínydagadás
– fogíny fájdalom
– rossz lehelet
– nagy mennyiségű fogkő felhalmozódása
– előrehaladt állapotban a fogak mozgathatósága
Mi vezet a kialakulásához?
A fogínysorvadás általában tartósan fennálló fogínygyulladásból alakul ki, melynek oka a nem megfelelő szájhigiénia. Vannak azonban úgynevezett rizikótényezők, mely növelik a paradontózis kialakulásának kockázatát, mint például:
– dohányzás
– cukorbetegség
– fogak túlterhelése
– stressz
Hogyan kezelhető?
A fogínysorvadást minden esetben szakorvosra kell bízni, aki első lépésként speciális műszerek segítségével megvizsgálja, milyen mértékű a sorvadás.
A következő lépés a professzionális fogtisztítás, melynek során teljesen eltávolítják a fogkövet, a szabad szemmel nem látható íny alatti részekből is. Ezt az eljárást, vagyis a mélytisztítást, az esetek túlnyomó többségében érzéstelenítésben végzik.
Amikor még nem alakult ki fogínysorvadás viszont gyulladt az íny sokszor a fogkő-eltávolítás elegendőnek bizonyul és megszűnnek az ínypanaszok. A kezelés részeként szükség van az otthoni fogápolás megbeszélésére, a pácienst megtanítják a helyes szájápolásra.
Ha a panaszok nem szűnnek, második lépésként mérlegelni kell további konzervatív (speciális fogkrémek, fognyaki ecsetelők, fognyaki tömések) vagy sebészi beavatkozások alkalmazását.
A leggyakoribb kérdés, hogy az elsorvadt fogíny visszanő-e. Sajnos a válaszunk, hogy nem. Az elsorvadt ínyt csak sebészi úton, ínyplasztikai beavatkozás során lehet helyreállítani, így kérjük, ha bármilyen panaszt észlel sürgősen keresse fel rendelőnket, ahol kollégáink megfelelő szakértelemmel állnak az Ön rendelkezésére.

de_DEGerman
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?