Betegtájékoztató implantátum beültetés 1, fogeltávolítás/műtéti fogeltávolítás 2, továbbiakban szájsebészeti műtét 3 utáni teendőkről


Tisztelt Páciensünk,

 

A megfelelő sebgyógyulás érdekében kérjük figyelmesen olvassa el betegtájékoztatónkat.
Panasz esetén javasoljuk, keresse fel rendelőnket!

Amint az általunk adott érzéstelenítés elkezdi kifejteni hatását, kérjük kerülje az étkezést (ne egyen).

Fontos a műtétek előtti kiadós és vitamindús étkezés. A megfelelő táplálékbevitel elősegíti a nyáltermelés csökkenését, ugyanakkor ennek hiányában a vércukorszint drasztikusan leeshet. A vércukorszint ingadozás hányingerhez szédüléshez, egyes esetekben ájuláshoz is vezethet!

Folyadékot műtét után már közvetlen is fogyaszthat, viszont tejterméket és a forró italokat kerülje!
Továbbá ne fogyasszon következő napokban, darabos, magvas, csípős, fűszeres élelmiszereket.

Az szájsebészeti műtét(3) után arca kisebb-nagyobb mértékben megduzzadhat, ennek megelőzésére és kezelésére jegelje a területet kívülről naponta többször 10-10 percen át! Ugyanakkor ügyeljen arra, hogy ne hűtse túl az arcát. Amennyiben a hűtés közben fájdalmat érez szakítsa meg a hűtést!

Ha, és amennyiben szükség volt varratok elhelyezésére, azt a területet varratszedésig fogkefével tisztítani nem szabad, mert ez a seb szétnyílásához vezethet. A távolabb lévő fogakat naponta kétszer szükséges mosni!

A sebgyógyulásig elektromos fogkefét és szájzuhanyt ne használjon!

Ujjal, nyelvvel nyomkodni a seb területét szigorúan tilos!
Implantációt követően, amikor a seb már nem érzékeny, az ínyből kinyúló implantátum fedőcsavart fogkefével, a fogakhoz hasonlóan tisztán kell tartani.

A szájsebészeti műtétek(3) után általában antibiotikum szedését javasoljuk. Amennyiben orvosa másképp nem rendeli, a felírt dózisnak megfelelően minimum öt napig indokolt a szedése. A bélflóra egyensúlyának megőrzése érdekében tanácsoljuk, hogy antibiotikumos kezelését egészítse ki probiotikum szedésével (patikában recept nélkül kapható).

Amennyiben a antibiotikum hasmenést agy egyéb panaszt okoz mielőbb hívja a kezelőorvost, aki ilyen esetben más típusú antibiotikumot fog Ön számára felírni!

A kezelés megkezdése előtt kérjük tájékoztassa fogorvosát, ha Ön terhes, szoptat, cukorbetegségben, gyomorfekélyben, súlyos csontritkulásban, epilepsziában, gyógyszer allergiában szenved. Fájdalomcsillapító tablettát megelőzés céljából ne szedjen, csak fájdalom esetén javasoljuk, rendszeres szedése más esetben nem indokolt.

A műtét napján kérjük, kerülje az alkoholfogyasztást és a dohányzást és az azt követő hetekben minimálisra csökkentse a nikotin bevitelét!

A szájsebészeti műtét(3) utáni 5-7 napban kerülje az aktív fizikai megterhelést, a fizikai munkát, a testedzést, mert mindkettő utóvérzést idézhet elő. Az aktív testedzés vagy fizikai munka megemeli a vérnyomást, ami sokszor az arcizmok megfeszítésével együtt nagyobb nyomást gyakorol a varratokra. Szintén kerülendő a szolárium, szauna, uszoda látogatása.

Az implantáció(1) elvégzése után, folyamatos orvosi kontrollra van szükség.

A műtétet(3) követő első-második héten a varratok eltávolítása mellett ellenőrzik a sebvonalat és, implantálás(1) esetén magát az implantátumot is.

Implantálás(1) esetén második kontrollvizsgálat a három hónapos gyógyulási szakasz után esedékes. A harmadik vizsgálat a már elkészült és használatba vett fogpótlás állapotát ellenőrzi, két héttel azután, hogy elhelyezésre került a szájban.

A harmadik kontrollvizsgálat(1) után féléves kontrollt javaslunk, mely egyénenként változhat, ekkor kerül sor az akár kilökődést is okozó gyulladás elkerülését célzó professzionális szájhigiénés kezelésekre is.

A szájsebészeti műtét(3) után különösen oda kell figyelni a nyálkahártya (íny) és az implantátum nyaki részének találkozási pontjára, ezen a területen alakulhat ki ugyanis a legkönnyebben olyan gyulladás, mely legrosszabb esetben, akár az implantátum elvesztéséhez is vezethet.

A rendszeres, félévente történő kontrollvizsgálat, szükség esetén szájhigiénés kezelésen való részvétel ajánlott, implantálás(1) esetén feltétele a garanciának! Erről felvilágosítást minden esetben a kezelőorvosa ad majd!

de_DEGerman
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?