Fogaink elvesztésével mindenképp romlani fog az életszínvonalunk?


Az ép fogsor nem csak magabiztosságot ad, hanem a megfelelő életszínvonalhoz is szükséges. Fogaink elvesztésének mégis sajnos számtalan oka lehet. Ahogy idősödünk, ezek a kockázati tényezők egyre magasabbak lesznek. A fog elvesztésének leggyakoribb oka ilyenkor a fogszuvasodás és a fogágybetegségek kialakulása. Mégis gyakran van példa arra, hogy már gyerekkorban a legvédtelenebb első metsző fogak letörnek, kimozdulnak a helyükről. Sajnos jelenleg a magyar lakosság csupán 7%-ának nincs 30 éves korára foghúzása.

Ein perfektes Lächeln ist alles, was Sie brauchen, um einen Termin zu buchen!

Zögern Sie nicht, hören Sie sich die Meinungen unserer früheren Patienten an!

A fogaink elvesztése legtöbbször komoly lelki megpróbáltatáshoz vezethet, hiszen egy hiányos fogsor nem éppen a legnagyobb bizalomkeltő látvány. De igenis lehet tökéletes életet élni a saját fogaink nélkül is. Mielőtt végleg beletemetkezünk az önsajnálatba, már a húzás utáni gyógyulási időszakban érdemes a lehetőségeinkről információt gyűjteni.

A titán implantátumok megjelenésével ma már számtalan megoldás létezik a stabil, probléma mentes fogsorra. Ezeknek a fogpótlásoknak két fő csoportját különböztetjük meg. Az egyik típus a kétrészű, normál vastagságú implantátum, a másik az egyrészű, extra vékony fajta. Az egy részből állóakat kizárólag a teljes fogazat eltávolításakor alkalmazzák, a kivehető fogsor továbbfejlesztett változataként említhetjük.

Mekkora műtéttel jár?

 

Egy hagyományos implantátum beültetése történhet a teljes íny feltárása nélkül is, de a leggyakoribb esetek azok, amikor az orvosok ragaszkodnak a műtéti beavatkozáshoz. A csavarok 3-4 milliméteresek, így a szakember csak ilyen komoly beavatkozás mellett kap betekintést a csont méretébe és formájába. Az extra vékony implantátumoknál gyakoribb a feltárás nélküli kezelés. Hiszen a vékonyabb csavar beültetéséhez elegendő egy vékonyabb átmérőjű csont szerkezet is. Ez azoknál a pácienseknél nagyon fontos, akik már hosszabb ideje fogak nélkül élik az életüket, a meglévő ép csontállomány már nem tudna befogadni egy hagyományos vastagságú implantátumot.

Első konzultáció alkalmával az orvos a röntgenfelvétel megvizsgálása után felállít egy kezelési tervet. A legkedvezőbb esetben fogbeültetés, rosszabb esetben viszont csontpótlás szükséges. A beültetés után 10 nappal sort kell keríteni a varratok eltávolítására, és sajnos türelmesen ki kell várni az akár 5 hónapos teljes gyógyulási időt is. Ha ezt az időt kellő türelemmel ki tudtuk várni, akkor innentől már felpörögnek az események. A lenyomatvételtől számítva 1-2 héten belül megkaphatjuk a pótlásainkat, amikkel újra teljes és mosolygós életet tudunk élni.

Hogyan kell ápolni a fogászati implantátumot?

Az implantátumunk csak abban az esetben fog élethosszig tartó szolgálatot teljesíteni nekünk, ha fenntartjuk a megfelelő szájhigiéniát. A napi minimum kétszeri fogmosás, a fogselyem és a fogköz kefe használata sokkal fontosabb, mint azt gondolnánk. Bár a fogszuvasodás veszélye már nem fenyeget minket, de az elhanyagolt ápolással a fogkő és a fogágybetegségek ugyanúgy tudnak kialakulni, mint a saját fogaink esetében.

de_DEGerman
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?