Fogaink elvesztésével mindenképp romlani fog az életszínvonalunk?


Az ép fogsor nem csak magabiztosságot ad, hanem a megfelelő életszínvonalhoz is szükséges. Fogaink elvesztésének mégis sajnos számtalan oka lehet. Ahogy idősödünk, ezek a kockázati tényezők egyre magasabbak lesznek. A fog elvesztésének leggyakoribb oka ilyenkor a fogszuvasodás és a fogágybetegségek kialakulása. Mégis gyakran van példa arra, hogy már gyerekkorban a legvédtelenebb első metsző fogak letörnek, kimozdulnak a helyükről. Sajnos jelenleg a magyar lakosság csupán 7%-ának nincs 30 éves korára foghúzása.

A perfect smile is all you need to book an appointment!

Don't hesitate, listen to the opinions of our previous patients!

A fogaink elvesztése legtöbbször komoly lelki megpróbáltatáshoz vezethet, hiszen egy hiányos fogsor nem éppen a legnagyobb bizalomkeltő látvány. De igenis lehet tökéletes életet élni a saját fogaink nélkül is. Mielőtt végleg beletemetkezünk az önsajnálatba, már a húzás utáni gyógyulási időszakban érdemes a lehetőségeinkről információt gyűjteni.

A titán implantátumok megjelenésével ma már számtalan megoldás létezik a stabil, probléma mentes fogsorra. Ezeknek a fogpótlásoknak két fő csoportját különböztetjük meg. Az egyik típus a kétrészű, normál vastagságú implantátum, a másik az egyrészű, extra vékony fajta. Az egy részből állóakat kizárólag a teljes fogazat eltávolításakor alkalmazzák, a kivehető fogsor továbbfejlesztett változataként említhetjük.

Mekkora műtéttel jár?

 

Egy hagyományos implantátum beültetése történhet a teljes íny feltárása nélkül is, de a leggyakoribb esetek azok, amikor az orvosok ragaszkodnak a műtéti beavatkozáshoz. A csavarok 3-4 milliméteresek, így a szakember csak ilyen komoly beavatkozás mellett kap betekintést a csont méretébe és formájába. Az extra vékony implantátumoknál gyakoribb a feltárás nélküli kezelés. Hiszen a vékonyabb csavar beültetéséhez elegendő egy vékonyabb átmérőjű csont szerkezet is. Ez azoknál a pácienseknél nagyon fontos, akik már hosszabb ideje fogak nélkül élik az életüket, a meglévő ép csontállomány már nem tudna befogadni egy hagyományos vastagságú implantátumot.

Első konzultáció alkalmával az orvos a röntgenfelvétel megvizsgálása után felállít egy kezelési tervet. A legkedvezőbb esetben fogbeültetés, rosszabb esetben viszont csontpótlás szükséges. A beültetés után 10 nappal sort kell keríteni a varratok eltávolítására, és sajnos türelmesen ki kell várni az akár 5 hónapos teljes gyógyulási időt is. Ha ezt az időt kellő türelemmel ki tudtuk várni, akkor innentől már felpörögnek az események. A lenyomatvételtől számítva 1-2 héten belül megkaphatjuk a pótlásainkat, amikkel újra teljes és mosolygós életet tudunk élni.

Hogyan kell ápolni a fogászati implantátumot?

Az implantátumunk csak abban az esetben fog élethosszig tartó szolgálatot teljesíteni nekünk, ha fenntartjuk a megfelelő szájhigiéniát. A napi minimum kétszeri fogmosás, a fogselyem és a fogköz kefe használata sokkal fontosabb, mint azt gondolnánk. Bár a fogszuvasodás veszélye már nem fenyeget minket, de az elhanyagolt ápolással a fogkő és a fogágybetegségek ugyanúgy tudnak kialakulni, mint a saját fogaink esetében.

en_GBEnglish
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?