Milyen gyakran érdemes a fogkövet eltávolíttatnunk?


A fogkő egy olyan lerakódás neve, amely az ételmaradékok és a nyál közötti kémiai reakció miatt keletkezik. Ez a lerakódás még a fogpótlások felszínén, sőt még a kivehető fogsoron is megtapad. A magas kalcium tartalma miatt kifejezetten hemzsegnek benne káros baktériumok. Azon kívül, hogy esztétikailag sem a legszebb látványt nyújtja, hosszabb távon nagyon nagy károkat tud okozni a fogban és a fogágyban. A színét pedig a festékanyagokban gazdag italok, ételek és a cigaretta elváltoztatja.

Ein perfektes Lächeln ist alles, was Sie brauchen, um einen Termin zu buchen!

Zögern Sie nicht, hören Sie sich die Meinungen unserer früheren Patienten an!

Kezdetben világos vajszínűvé, majd sárgássá fokozódik az árnyalata. Minél hosszabb ideje gyülemlik a fogfelszínén, annál keményebbé válik, és fogkefével már lehetetlen lesz eltávolítani. Sajnos az tény, hogy a fogkő újra és újra megfog jelenni az életünkben, de ha megfelelő figyelmet szentelünk a szájápolásra, akkor azzal lassítani tudjuk a folyamatot.

Magyarországra sajnos a rossz szájhigiénia, a nem megfelelő szájápolási szokások és a rendszeres fogorvosi ellenőrzések hanyagolása a jellemző. Emiatt a fogágybetegségek és a fogszuvasodás közegészségügyi problémává nőtte ki magát. Jelenleg hazánkban az orvosi adatok szerint szinte nincsen olyan 28 év alatti ember, akinek ne lett volna már fog eltávolítása. A legtöbb foghúzás hátterében is a fogkő áll, hiszen amiatt fogíny gyulladás, sorvadás és különböző fogágybetegségek alakulhatnak ki.

A fogkövesedés és az öröklődés közötti kapcsolat

Rengeteg fiatal rossz példát lát a szülőktől, nagyszülőktől. A későbbiekben amikor nekik is elkezd besárgulni a foguk, könnyed legyintéssel nyugtázzák, hogy felmenőik fogai sem voltak hófehérek. Ezzel valószínűleg nem lőttek nagyon mellé, hiszen a fogkövesedésre való hajlam bizony örökletes is lehet.

Van, akinek az eltávolítás után azonnal elkezd újraképződni a lerakódás. De ha már tudjuk, hogy nem a legjobb tulajdonságokat örököltük, akkor tudnunk kell azt is, hogy megfelelő orvosi kezeléssel igenis lehetnek fehérek a fogaink. Sajnos a fogkő nem csak a fogunk felszínén tud megtapadni, hanem a fogíny alatt, a nyálmirigyek kivezető nyílásaihoz közel is.

Fogkő megelőzése

Napi 2-3 alkalommal igyekezzünk fogat mosni. Természetesen a megfelelő fogmosási technikán is nagy hangsúly van. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy alaposan végezzük el ezt a tisztítást, akkor nyugodtan kérjük fogorvosunk vagy asszisztensünk segítségét. Speciális fogkrémmel és megfelelő tisztítással a fogkőképződés megelőzhető vagy legalábbis lassítható a kialakulása.

A fogkő eltávolítása mindig fogorvosi feladat. A szakember egy ultrahanggéppel (depurátor) fellazítja, majd eltávolítja a lerakódott réteget. A kezelés általában nem jár fájdalommal vagy kellemetlenséggel. Leggyakrabban enyhe csiklandozást, bizsergést lehet érezni csak. Viszont ahhoz, hogy a beavatkozás ne egy fájdalmas és kellemetlen emlékként éljen bennünk, érdemes 4-5 havonta sort keríteni rá. Hiszen amikor a fogkő már az ínyre, íny alá rakódik, akkor előfordulhatnak fájdalmas pillanatok. Az eltávolítás utolsó mozzanata, hogy a fogfelszínt felpolírozzák, ezzel egy tükörsima felületet kapnak amin sokkal nehezebben rakódik le újra az ételmaradék.

de_DEGerman
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?