Milyen gyakran érdemes a fogkövet eltávolíttatnunk?


A fogkő egy olyan lerakódás neve, amely az ételmaradékok és a nyál közötti kémiai reakció miatt keletkezik. Ez a lerakódás még a fogpótlások felszínén, sőt még a kivehető fogsoron is megtapad. A magas kalcium tartalma miatt kifejezetten hemzsegnek benne káros baktériumok. Azon kívül, hogy esztétikailag sem a legszebb látványt nyújtja, hosszabb távon nagyon nagy károkat tud okozni a fogban és a fogágyban. A színét pedig a festékanyagokban gazdag italok, ételek és a cigaretta elváltoztatja.

A tökéletes mosolyhoz csak egy időpont foglalás hiányzik!

Ne habozzon, hallgasson eddigi pácienseink véleményére!

Kezdetben világos vajszínűvé, majd sárgássá fokozódik az árnyalata. Minél hosszabb ideje gyülemlik a fogfelszínén, annál keményebbé válik, és fogkefével már lehetetlen lesz eltávolítani. Sajnos az tény, hogy a fogkő újra és újra megfog jelenni az életünkben, de ha megfelelő figyelmet szentelünk a szájápolásra, akkor azzal lassítani tudjuk a folyamatot.

Magyarországra sajnos a rossz szájhigiénia, a nem megfelelő szájápolási szokások és a rendszeres fogorvosi ellenőrzések hanyagolása a jellemző. Emiatt a fogágybetegségek és a fogszuvasodás közegészségügyi problémává nőtte ki magát. Jelenleg hazánkban az orvosi adatok szerint szinte nincsen olyan 28 év alatti ember, akinek ne lett volna már fog eltávolítása. A legtöbb foghúzás hátterében is a fogkő áll, hiszen amiatt fogíny gyulladás, sorvadás és különböző fogágybetegségek alakulhatnak ki.

A fogkövesedés és az öröklődés közötti kapcsolat

Rengeteg fiatal rossz példát lát a szülőktől, nagyszülőktől. A későbbiekben amikor nekik is elkezd besárgulni a foguk, könnyed legyintéssel nyugtázzák, hogy felmenőik fogai sem voltak hófehérek. Ezzel valószínűleg nem lőttek nagyon mellé, hiszen a fogkövesedésre való hajlam bizony örökletes is lehet.

Van, akinek az eltávolítás után azonnal elkezd újraképződni a lerakódás. De ha már tudjuk, hogy nem a legjobb tulajdonságokat örököltük, akkor tudnunk kell azt is, hogy megfelelő orvosi kezeléssel igenis lehetnek fehérek a fogaink. Sajnos a fogkő nem csak a fogunk felszínén tud megtapadni, hanem a fogíny alatt, a nyálmirigyek kivezető nyílásaihoz közel is.

Fogkő megelőzése

Napi 2-3 alkalommal igyekezzünk fogat mosni. Természetesen a megfelelő fogmosási technikán is nagy hangsúly van. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy alaposan végezzük el ezt a tisztítást, akkor nyugodtan kérjük fogorvosunk vagy asszisztensünk segítségét. Speciális fogkrémmel és megfelelő tisztítással a fogkőképződés megelőzhető vagy legalábbis lassítható a kialakulása.

A fogkő eltávolítása mindig fogorvosi feladat. A szakember egy ultrahanggéppel (depurátor) fellazítja, majd eltávolítja a lerakódott réteget. A kezelés általában nem jár fájdalommal vagy kellemetlenséggel. Leggyakrabban enyhe csiklandozást, bizsergést lehet érezni csak. Viszont ahhoz, hogy a beavatkozás ne egy fájdalmas és kellemetlen emlékként éljen bennünk, érdemes 4-5 havonta sort keríteni rá. Hiszen amikor a fogkő már az ínyre, íny alá rakódik, akkor előfordulhatnak fájdalmas pillanatok. Az eltávolítás utolsó mozzanata, hogy a fogfelszínt felpolírozzák, ezzel egy tükörsima felületet kapnak amin sokkal nehezebben rakódik le újra az ételmaradék.

hu_HUHungarian
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?