Ínygyulladás: új módszer születőben


Először a kellemetlen, bizonyos idő eltelte után pedig az igen fájdalmas jelzővel lehetne jellemezni az ínygyulladás okozta érzéseket. Amerikai és japán kooperáció eredményeként új módszer van születőben az ínygyulladás kezelésére.
Duzzadt, piros, vérző az ínye? Rendkívül fontos, hogy már ebben az időszakban keresse fel fogorvosát, hiszen az ínygyulladás a fogágygyulladás első fokozata. Ha nem fordul időben szakorvoshoz, akár a folyamat a fogak elvesztésével is járhat!

Ínygyulladás: mi okozza?

A fiatal felnőttkorban megjelenő ínygyulladás egyik oka – kissé sarkosan fogalmazva – a helytelen fogmosás, a fogak tisztításának elhanyagolása, nem megfelelőssége. A helytelenül tisztított ínyszéleknél a lepedék nem kerül eltávolításra, gyakorlatilag az ott elszaporodó baktériumok melegágyaként funkcionál. Az ínygyulladás először általánosságban 1-2 fognál jelentkezik, majd kezelés hiányában a további fogaknál is megjelenik. A másik ok, a fogkő. Ma már köztudott, hogy a fogkő eltávolítás otthoni módszerekkel, saját kezűleg jellemzően nem professzionális, ezért bizonyos időközönként ajánlott a fogorvos által végzett fogkő eltávolítás. Természetesen ezek mellett a genetika is sokat számít, hiszen vannak olyanok, akik a rendszeres fogkő eltávolítás és alapos tisztítás ellenére is küzdenek ezzel e problémával.

Ínygyulladás kezelése

A jelenleg alkalmazott eljárásokról általánosságban elmondható, hogy ínygyulladás, illetve fogágygyulladás esetében a mélytisztítás, gyökérsimítás mellett esetenként az antibiotikumos kezelés is indokolttá válik. Az amerikai és japán kutatók összefogásaként elindult kutatások első eredményei azt mutatják, hogy az ínygyulladást okozó Porphyromonas gingivalis baktérium rendkívül érzékenyen reagál a szilikon-nitridre. A jelenleg gerincimplantátumok gyártásakor felhasznált anyag hatására a baktérium fehérje-és zsír termelőképességét, illetve segíti elő a peroxinitrit termelését, amely anyag hozzájárul a baktérium DNS-ének pusztulásához. A vizsgálatok alapján a reakció már néhány nap eltelte után észlelhető változást okozott. Természetesen a kezdeti vizsgálatokat újabb és újabb követ majd, azonban mindenképpen egy innovatív módszer, amely a későbbiekben akár áttörő megoldást jelenthet a lakosság jelenleg 15-20 százalékát érintő ínygyulladás kezelésében.

en_GBEnglish
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?