Mi miatt vérezhet a fogínyünk?


Felmérések szerint nagyon kevés olyan felnőtt ember létezik, akinek fogmosás közben, vagy akár evés közben valahol ne lenne érzékenyebb, vagy ne vérezne a fogínye. Különböző statisztikákból kiderül, hogy a felnőtt népesség 90%-ának legalább egy ponton vérezni szokott a fogínye, emellett rengeteg embert érintenek a különböző csontpusztulással, illetve foglazulással egybekötött fogágybetegségek.

Ez az adat azonban Magyarországra is igaz, így a magyar népesség nagyon kis része mondhatja csak el magáról, hogy egyáltalán nem szokott a fogínye vérezni és nincs semmilyen szájhigiéniás problémája.

A perfect smile is all you need to book an appointment!

Don't hesitate, listen to the opinions of our previous patients!

Mi az oka a kellemetlen fogínyvérzésnek?

A fogínyvérzés általában az ínygyulladás legelső tüneteként szokott jelentkezni. Az emberek a legtöbb esetben egyáltalán nem veszik azt komolyan, hogy fogínyük vérezni kezd, ha például beleharapnak egy almába, vagy fogat mosnak. Sokan nem is tudják, hogy mitől alakulnak ki az ilyen ínygyulladások, azt pedig végképp nem, hogy mit is kell ebben az esetben tenni. Ínygyulladást a legtöbb esetben a nem megfelelő szájhigiénia okozza, melyből következik, hogy sokkal több baktérium tud lerakódni, így alakul ki egy olyan gyulladás, mely megpróbálja megakadályozni, hogy ezek a baktériumok még mélyebbre jussanak a szervezetünkbe.

Ilyenkor lényegében a szájüregünkben valahol egy kisebb méretű plakk keletkezik, a szervezetünk pedig gyulladással próbál védekezni ellene. Az erek kitágulnak és az ínyünkben fehérvérsejtek lépnek ki, hogy megvédjék szervezetünket a baktériumok ellen.

Hogyan lehet megszüntetni a ínyvérzést?

Ha a fogínyvérzés hátterében rossz szájhigiénia áll, akkor a vérzést általában csak fogmosást követően, vagy rágás közben lehet észlelni. Ilyen esetben nagyon fontos, hogy jobban odafigyeljünk a fogmosásra. Sok esetben ilyenkor az ember azt gondolja, hogy azon a területen, ahol vérezni szokott az ínye, jobb ha nem is mossa meg túlságosan a fogát, pedig ez hatalmas hiba! Ezeken a területeken még inkább oda kell figyelni arra, hogy alaposan meg legyenek tisztítva fogaink, hiszen így tudjuk csak eltávolítani azt a lerakódott plakkréteget, amelyben a baktériumok is elkezdtek már szaporodni.

Ha nem foglalkozunk a fogínyünk vérzésével és az alapos fogmosás is sűrűn elmarad, akkor ínyünk még jobban, még több helyen elkezd majd vérezni, majd beindul egy olyan ördögi kör, amely rengeteg súlyos problémát okoz majd a későbbiekben. Az alapos és rendszeres fogmosás után érdemes lehet különböző szájvizekkel is öblögetni, hiszen ezek nagyon hasznosak tudnak lenni azok számára, akik fogínyvérzéssel küzdenek.

Ne feledkezzünk meg a fogköztisztító keféről és a fogselyemről sem. Ezeknek a kis eszközöknek köszönhetően még alaposabb tisztítást tudunk elvégezni a szájüregünkben, hiszen ezeknek a segítségével a legkisebb résekből is ki tudjuk tisztítani a lerakódott ételmaradékot. Ha az ínygyulladás az alapos fogmosás után sem kezd el javulni, mindenképpen érdemes lehet felkeresni egy szakembert, aki az alapos vizsgálat után akár gyógyszeres kezelést is előírhat.

Emellett vannak olyan gyógyfogkrémek, melyek kimondottan érzékeny ínyre, vérző ínyre lett kifejlesztve. Hatásukra az íny kapillárisai elkezdenek összehúzódni, így a vérzés is enyhülni tud. Viszont fontos észben tartani, hogy ezek a fogkrémek csak tüneti kezelésnek számítanak, magát a fogínygyulladást semmilyen esetben sem tudják megszüntetni.

en_GBEnglish
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?