Bölcsességfog húzás (műtét), szájsebészeti beavatkozással


Fogsorunk utolsó tagja a bölcsességfog. Éppen ezért ezek a fogak a legnehezebben hozzáférhetőek, tisztításuk is sokkal nehezebben oldható meg, mint a többi rágószerv esetében. Nagyobb az esélyük a romlásra is. Ha a szuvasodás vagy gyulladás már akkora mértékű, hogy a fogat nem lehet megmenteni, akkor bizony abból húzás lesz. A beavatkozás minden esetben helyi érzéstelenítéssel történik. Orvosaink jelenleg a piacon található leghatékonyabb érzéstelenítő szereket használják, így garantáltan fájdalom mentesen tudják eltávolítani a sérült fogat.

A perfect smile is all you need to book an appointment!

Don't hesitate, listen to the opinions of our previous patients!

Akár húzással, akár műtéti eljárással történik a fogunk eltávolítása, minden esetben készül egy röntgenfelvétel, így láthatóak lesznek a gyökerek növési iránya, ezzel a húzási irányt is be tudják határolni az orvosok. Ezzel az egyszerű lépés mindenképpen számunkra előnyös, hiszen a lehető legkisebb kellemetlenséggel tudják eltávolítani a fogat.

A bölcsességfog eltávolításának egyik leggyakoribb oka, hogy a fog nem tudja teljes mértékben áttörni a fogínyt. Ennek oka lehet a fogsor rendellenes állása is, egyszerűen nincs helye ennek a fognak, ezért nem tud kibújni. Ilyenkor hajlamos begyulladni, ezzel nagyon nagy fájdalmat tud okozni a páciensnek. Ilyen állapotban sem a húzás, sem a műtét nem megoldható. Először a gyulladást kell megszüntetni, általában ez antibiotikumos kúrával napok alatt elérhető. Ennek egyszerű oka van, a gyulladt területen nem hat az érzéstelenítőszer, és csak pokoli fájdalmakat okozna nekünk az orvos.

Granuloma, avagy a „csendes gyilkos”

A bölcsességfogakra jellemző, hogy hamar kialakulhat gyulladási góc a gyökérnél. Ezek a gócok sokszor hosszú évekig teljesen tünetmentesek maradhatnak, emiatt a páciens nem is tudja, hogy gyulladás van a szájában. Gyakran ez akkor is így működik, ha a fognak sikerült áttörnie a fogínyt. Bár granuloma más fogaknál is előfordulhat, de az esetek 75%-ban a bölcsességfogakat célozza meg. Ezek a tályog szerű problémák nem is gondolnánk mekkora veszéllyel járnak, hiszen nagyon könnyen okozhatnak szív-és érrendszeri megbetegedést. De előfordulhatnak látószervi, sőt ízületi rendellenességek is. Szerencsére a CT-nek köszönhetően könnyen felfedezhetőek a rendszeres fogorvosi ellenőrzés során.

A műtét és foghúzás lépései

Elsőként a szájsebész elemzi a CT felvételt, majd megtervezi a sebészeti beavatkozás módját. Ezt minden esetben közölni fogja velünk. Ezek után megkapjuk a fent említett injekciót, így a műtét teljesen fájdalommentesen fog lezajlani. Ezután kellő óvatossággal, de mégis határozott mozdulatokkal eltávolítja a fogat. Nagyon fontos a következő lépés, a megfelelő foghely tisztítás, fertőtlenítés és varrás. Ez a műtét legfeljebb 1 órát vesz igénybe. Húzás és műtét után is fennállhat a vérzés pár órán át.

Ez egy teljesen normális reakciója a testünknek, leghatékonyabb ellenszere, ha egy nedves gézdarabra harapunk erősen. Varratszedésre 7-11 nap múlva kerülhet sor. Akkor sem kell megijedni, ha duzzanat lesz az arcunkon, ilyenkor egy tiszta ruhába csavarjunk jeget és szorítsuk a megdagadt oldalra.

en_GBEnglish
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?