Ezek a leggyakrabban alkalmazott fogászati kezelések


Szakemberek folyamatosan próbálják hangsúlyozni annak fontosságát, hogy pácienseik legalább fél évente egyszer ellátogassanak hozzájuk fogászati kontroll vizsgálatra, még abban az esetben is, ha éppenséggel semmilyen panaszuk sincsen. Bár az emberek többsége elméletben ezt jól tudja, gyakorlatban mégsem alkalmazzák, tehát elég ritka, ha valaki „csak” azért megy el a fogorvoshoz, mert ellenőriztetni szeretné fogai egészségét, és állapotát.

Sajnos hajlamosak vagyunk húzni-halasztani a dolgot, és így általában csak akkor megyünk fogorvoshoz, ha az arcunk már kétszeresére duzzadt és napok óta kínzó fogfájással küzdünk.

A perfect smile is all you need to book an appointment!

Don't hesitate, listen to the opinions of our previous patients!

Ha a kontroll vizsgálat elmarad, sajnos a fogorvosnak is nehezebb dolga lesz, hogy megmentse a gyulladt, fájó fogunkat, és ilyenkor gyakran fogeltávolításra kell sort kerítenie. Természetesen ezt csak a legvégsőbb esetben teszi meg, hiszen a fogorvos célja a rossz fog meggyógyítása, és a fog megmentése, melyre szerencsére manapság már rengeteg fogászati kezelés és beavatkozás a rendelkezésére áll. Nézzük, melyek azok a kezelések, amiket a fogorvosok a leggyakrabban alkalmaznak a pácienseiken.

Tooth filling

Abban az esetben tudunk a legtöbbet tenni fogaink épségének és egészségének megőrzése érdekében, ha a rendszeres és alapos fogápolás mellett ellátogatunk a fogorvosunkhoz legalább fél évente egyszer. Ennek célja egyértelműen az, hogy még időben észrevegye a fogorvos azt, ha valamelyik fogunk elkezdett szuvasodni, vagy észlelni tudjon más kialakulóban lévő problémát, melyet ilyenkor még könnyen tudna orvosolni. Az egyik leggyakrabban alkalmazott fogászati kezelés egyértelműen a fogtömés, melynek célja legtöbb esetben a szuvasodás megállítása, és a fog megmentése. Tömésre emellett fogkopás, mechanikai sérülések esetében is sor kerülhet. Ha ezeket a problémákat a szakember még időben észlelni és kezelni tudja, akkor megelőzhetőek az egyéb komplikációk is. Tömés során a fogorvos eltávolítja a sérült foganyagot, védi az idegszálat, illetve lezárja a dentincsatornát.

Szerencsére a legtöbben már nem használnak amalgámtömést és szeretik is felhívni a páciensek figyelmét a kicserélésének a fontosságára. Nem tartós, könnyen kieshet a fogból, esztétikailag sem nyújt túlságosan szép látványt, illetve kiderült, hogy egészségre káros anyagok is ki tudnak belőle oldódni. Ezért érdemes ezeket a régi javításokat minél rövidebb idő alatt kicseréltetni, valami sokkal biztonságosabb, esztétikusabb és tartósabb megoldásra. Manapság már többféle tömés típust tudunk megkülönböztetni. Minden esetben a fogorvos dönti el, hogy melyiket alkalmazza a páciensnél, és mindig a fennálló fogászati problémát kell a döntéséhez figyelembe vennie.

Tooth whitening

Már szinte elvárás, hogy valakinek szép, egészséges és hófehér fogai legyenek. Legalábbis az emberek nagy többsége erről álmodozik. Egy csúnya, elszíneződött fogsor sajnos kihat az ember életére, hiszen az illető emiatt zárkózottabb lesz, nem mer majd mosolyogni, ez pedig befolyásolja a társas kapcsolatait, legyen szó párkapcsolatról, baráti kapcsolatokról, vagy munkahelyi kapcsolatokról egyaránt. Ma már egyre többen élnek a fogfehérítés lehetőségével, mely igen látványos hatást tud elérni az elszíneződött fogsorok esetében. Az ember a hófehér fogak miatt kap egy kis önbizalmat, hiszen egy szép mosoly pozitív hatással van az egész életére.

Fogaink elszíneződésének számos belső és külső okai lehetnek. Az elfogyasztott ételek és italok pigmentjei is befolyásolni tudják a fogsorunk fehérségét, ugyanúgy, ahogy a dohányzás és a dohányfüst. Bár mindenki gyönyörű, hófehér fogakról álmodik, a fogfehérítést sem szabad túlzásba vinni! A kezelés előtt mindenképpen rendbe kell tenni a fogainkat, hiszen a fehérítés oxidálószerrel történik, mely a rosszul záródó töméseken, vagy éppen a már szuvas fogakon betud hatolni a fog belsejébe, ez pedig sajnos a fogbélkamra elhalását is tudja okozni. A fogfehérítés a fogak polírozásával kezdődik, ezzel az eljárással a el lehet a felületi elszíneződéseket, és ez elősegíti az oxidálószer hatását is.

Az ínymaszk felvitele fontos, hiszen ennek segítségével tudják a szakemberek megvédeni a fogínyt, ezután pedig felkerül a fogsorra a fehérítő zselé, és következik a plazma lámpás megvilágítás, melynek időtartama 20-60 percig is kiterjedhet. A fehérítést érdemes lehet 1-2 évente megismételni, a kezelés után pedig néhány napig kerülni kell az erős pigment tartalmú ételeket és italokat egyaránt.

Gyökérkezelés

A gyökérkezeléstől az emberek nagy része retteg. Pedig valójában nem is kell tartanunk ettől az eljárástól. A ma már gyökér-kezelt fogakat néhány évvel ezelőtt még kihúzták, hiszen nem tudták azt megmenteni. Ma már szerencsére van lehetőség erre, bár sokan a mai napig nem tudják, hogy mi is történik valójában a folyamat során.

Gyökérkezelés során az elszuvasodott fog lesz kezelve, mely a szuvas rész eltávolításával kezdődik meg. A fog belsejében megtalálható idegeket és élő szöveteket távolítja el nagy odafigyeléssel a szakember úgy, hogy a gyökércsatornákat teljesen mértékben ki tudja tisztítani ezután. Megtörténik a fertőtlenítése, majd kiszáradás után gyökértömés kerül a fogba, majd ezt követően a fog fedő tömésére is. A megfelelő szaktudás mellett a gyökérkezelés valóban rendkívül nagy precizitást igénylő beavatkozás.

A fogászati mikroszkóp pedig a fogászati eljárások egyik legkorszerűbb vívmánya, melynek alkalmazása semmivel sem kellemetlenebb, mint egy hagyományos gyökérkezelés esetében, ám a kezelés sikeressége sokkal hatékonyabbnak szokott bizonyulni. A mikroszkópos gyökérkezelés különösen a gyökércsatornák feltárásánál jön jól, hiszen így még hatékonyabban képesek a fogorvosok eltávolítani a fogban elszaporodó baktériumokat, így a későbbi panaszokat és a fájdalmakat is meg tudják előzni. A kezelést még inkább elősegíti a mikroszkópon található LED világítás, melynek segítségével az érintett terület még inkább láthatóvá válik nem csak a fogorvos, de a páciens számára is, aki a beavatkozás alatt egy monitoron keresztül képes követni a folyamatokat.

en_GBEnglish
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?