Amit a tejfogakról tudni érdemes


Tejfogaknak azokat a fogakat nevezzük, melyek először bújnak elő a kisgyermek szájában. Általában 6 hónapos kortól kezdődik a fogzás időszak és körülbelül 3 éves korig mind a 20 fogacska megjelenik a szájban. De mit érdemes tudni?

Az első és legfontosabb, hogy a tejfogat ugyanúgy és ugyanolyan rendszerességgel kell ápolni, mint a maradandó fogakat. Sokan úgy gondolják tévesen, hogy ezek a kis fogacskák elhanyagolhatók, hiszen úgyis nő helyettük másik. Azonban ezek a tejfogak fontos szerepet töltenek be a gyermek életében a rágás, harapás folyamatában, amikor a szilárd táplálékkal ismerkednek és elengedhetetlen a helyes beszédhangok képzéséhez is.

Egyértelmű tehát, hogy mennyire fontos a tejfogak megőrzése annak tényleges kihullásáig, hiszen a fogacskák hiánya megnehezítheti a gyermek étkezését és beszédhibákhoz is vezethet korai elvesztésük.

A szuvas tejfogak, akár a maradandó fogakat is veszélyeztethetik. Ha a fogat körülvevő csontszövet szuvasodás miatt begyullad, az akár a maradandó fog csíráját is roncsolhatja. Abban az esetben pedig, ha el kell távolítani a tejfogakat, azok nem képesek tovább fenntartani a helyet az állandó fogak számára, így a maradandó fogaknak nem marad elég hely. Ez a későbbiekben fogtorlódáshoz vezethet, amit fogszabályozással lehet orvosolni.

Fontos, hogy a szülők megtanítsák a helyes fogápolást gyermekeiknek, és hasznos lehet, ha a korai években még jelen vannak a fogmosáskor, segítve, hogy tökéletesen végezze el a gyermek, ezzel is megóvva a fogak szuvasodását.

Ajánljuk, hogy az épp fogak mellett is vigyük el a gyermekeket legalább félévente fogászati kontrollra.

en_GBEnglish
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?