Élelmiszerek hatása a fogainkra – 1. rész


Előző bejegyzésünkben írtunk a fogkőről és annak következményeiről. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, melyek azok az ételek-italok, melyek nagymértékben elősegítik a fogszuvasodást, a plakkok (fogkő) kialakulását.
Nézzük is melyek a legkárosabbak:

1. Rágcsálnivalók
A chips, a ropi, a perecek, és a popcorn a szájban lévő baktériumokkal érintkezve roncsolják a fogak külső rétegét. Ráadásul magas keményítőtartalmuk miatt könnyen beleragadnak a fogakba, fogközökbe és a következő fogmosásig ott is maradhatnak.

2. Üdítőitalok, tea
A cukros, szénsavas üdítőitalok foszforsavat tartalmaznak. Ha sokáig szürcsölgetjük őket, akkor több ideig érintkeznek fogainkkal, így arra káros hatást fejtenek ki. A teánál is hasonló a helyzet, hiszen fluor található benne, amely nagyobb mennyiségben ártalmas a fogaknak és a csontoknak.

3. Citrusfélék
A citrusfélék természetesen citromsavat tartalmaznak, amely nagy mennyiségben roncsolja a fog felső zománcréteget és a foggyökereket.

4. Alkohol
Az alkoholos italok meglepően sok cukrot tartalmaznak (különösen az üdítőszerű, alacsonyabb alkoholtartalmú, színes italok, az édes bor, a gyöngyöző bor, a pezsgő, a koktélok, a likőrök) és nagyon magas a savtartalmuk is. A savas italok pedig közismerten károsítják a fogzománcot, ezáltal a baktériumok könnyebben megtámadhatják a fogakat.

5. Rágógumi
A cukros rágógumik ártanak a fogainknak. Ha már mindenképpen rágózni szeretnénk, válasszuk a cukormentes változatot. A cukormentes rágógumi rágása során fokozódik a nyáltermelés, ami semlegesíti a szájüregben a savasságot, mindeközben fizikailag is eltávolítja a fogzománcra tapadt lepedéket, ételmaradékokat.

Ne ijedjenek meg, a felsorolt ételek is bátran fogyaszthatók, ha mellette odafigyelünk a megfelelő fogápolásra és higiéniára. Következő bejegyzésünkben bemutatjuk, melyek azok az élelmiszerek, melyek jótékony hatással vannak fogainkra.
#VIGYÁZZUNKFOGAINKRA #TEGYÜNKASZÉPMOSOLYÉRT

en_GBEnglish
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?