Miért kell jobban odafigyelniük a fogápolásra a cukorbetegeknek?


A cukorbetegségben szenvedők fogai sokkal gyorsabban tudnak elromlani, mint az egészségesebb embereké, ezért nagyon fontos, ha diabéteszesek vagyunk, akkor még jobban odafigyeljünk fogaink állapotára. Nem közvetlenül a diabétesz okozza a fogínysorvadást, vagy a fogínygyulladást, ám a már megjelent gyulladásos állapot nagymértékben romolni tud, főleg túlságosan magas vércukorszint esetében. Emellett a cukorbetegség meglehetősen nagymértékben megtudja bonyolítani a fogorvos feladatait, hiszen a rossz fogak a diabétesz kezelését is hátráltatni tudja.

A perfect smile is all you need to book an appointment!

Don't hesitate, listen to the opinions of our previous patients!

A cukorbetegség és a rossz fog egymásra gyakorolt hatása

Azoknál az embereknél, akiknél cukorbetegség lett diagnosztizálva, a fogínysorvadás és a fogínygyulladás kockázata akár kétszer-háromszor nagyobb lehet, mint azoknál a pácienseknél, akik nem diabéteszesek. Az ezzel kialakult problémák és nehézségek pedig visszafele is sok gondot tudnak okozni, hiszen a fogínygyulladás megnehezíti a cukorbetegség kezelését is. Ahhoz, hogy cukorbeteg létünkre elkerüljük ezt az ördögi kört, nagyon fontos, hogy odafigyeljünk fogaink megfelelő ápolására és szem előtt tartsuk a megelőzés fontosságát.

A fogínygyulladás illetve a fogínysorvadás érzékelhetetlen bakteriális fertőzésen alapul, mely kiváltja a test gyulladásra adott reakcióját. Ez a baktérium elindul a szájból a véráramon keresztül és az egész testben szétáramlik. Ez a növekvő gyulladás pedig képes fokozni a inzulinrezisztenciát, aminek következtében kevésbé kontrollálható a vércukorszint.

A probléma kezdeti fázisban alig észlelhető, sokan nem is tudják, hogy fogínysorvadásuk, vagy fogínygyulladásuk van, hiszen nem okoz fájdalmat. Az árulkodó jelek rendszerint már csak akkor szoktak feltűnni, mikor már sajnos túl késő. Ilyenkor tapasztalhatjuk, hogy fogaink kilazulnak, kipotyognak, ami nehezebbé tesz az ételek elfogyasztását.

A cukorbetegeknek többet kell fogorvoshoz járniuk?

A diabéteszesek számára a legcélszerűbb a délelőtti órákban meglátogatniuk a fogorvost, hiszen a reggelijük elfogyasztása után a beszedett gyógyszereknek köszönhetően ilyenkor a legstabilabb a vércukor értékük. Szakemberek szerint a diabéteszesek és a nem diabéteszesek esetében is fontos, hogy legalább 6 havonta eljárnak fogászati vizsgálatra, ám cukorbetegek számára ajánlott a fogorvosi ellenőrzéseken megjelenni, ha akármilyen tünetet, vagy nem megfelelő vércukorszintet észlelünk.

A nagyon rossz vércukor érték esetén érdemes a páciensnek 1-2 havonta beiktatni egy fogorvosi kontroll vizsgálatot, hiszen ilyenkor az ellenőrzések mellett sor kerülhet akár a fogkő eltávolításra is, mely ebben az esetben elengedhetetlen, hiszen a fogkő is hozzá tud járulni a gyulladáshoz, így eltávolítása után tudjuk azt is akadályozni, hogy az ártalmas baktériumok még jobban elszaporodjanak a szánkban.

Emellett fontos tudni, hogy a diabéteszesek feladata, hogy még alaposabban és még körültekintőbben ápolják fogaikat, hiszen az ő testük sokkal hamarabb és sokkal hevesebben tud reagálni a fertőzésekre. A puhább fogkövet mi magunk is el tudjuk távolítani, ha odafigyelünk arra, hogy legalább naponta kétszer 2 percen át mossuk fogainkat puha sörtéjű fogkefével. Tanácsos fogselymet és antibakteriális szájöblögetőt is használni, hiszen ez még inkább hozzájárul a tökéletes szájhigiéniához, mely segít a fertőzések megelőzésében.

en_GBEnglish
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?